'Aanpak in Smakt is niet goed gegaan'

VENRAY/SMAKT | Bij het zonnepark in Smakt, waarvan de bouw op lossen schroeven is komen staan, is ook het kersverse BeePower betrokken. Met de zonneweide - de Venrayse coöperatie voor duurzame energie is een fervent voorstander van zonnepanelen - wil het jonge burgercollectief direct naam maken. BeePower zit bij de gesprekken met de Duitse zonnepark-ontwikkelaar Kronos Solar, de gemeente en de dorpsraad aan tafel. Met de Smakter oppositie tegen het zonneproject had BeePower geen rekening gehouden. "De aanpak is niet goed gegaan."

Door Henk Baltussen


BeePower-voorzitter Rob in het Veld kan de reacties vanuit Smakt wel begrijpen, maar denkt dat het zonneparkproject in het kleinste dorp van de gemeente Venray wel degelijk kans van slagen heeft. In het Veld: "We zaten in feite nog middenin de onderhandelingen toen Kronos en de gemeente de vergunningen voor het park wilden ondertekenen. De uiterste datum van subsidieverlening kwam in zicht. Kronos is afhankelijk van dat geld om het project te kunnen laten slagen. Het ging allemaal te snel voor inwoners die in opstand kwamen. De wethouder kon eigenlijk niet anders dan die vergunningverlening opschorten."
BeePower zit bij het overleg om duidelijk te krijgen hoe Venray kan profiteren van de komst van Kronos. "Er gaat veel geld in om en Kronos mag hieraan verdienen", stelt In het Veld. "Maar ook Venray moet hiervan profiteren. Burgers kunnen mee investeren tegen een interessant rendement. We zouden in het project kunnen participeren met de bouw, met het beheer van de zonnepanelen. Eronder zouden bijvoorbeeld schapen kunnen lopen. Op educatief vlak zijn er mogelijkheden." Een andere vraag is hoe het dorp Smakt kan profiteren. In het Veld: "Kronos heeft in Duitsland al veel projecten uitgevoerd. Daar was nooit sprake van participatie. Dat maken ze in Nederland voor het eerst mee. Dat is voor iedereen wennen. Er stond nog minstens één informatiebijeenkomst voor Smakt met alle andere partijen op het programma. Logisch was het geweest dat dat voor de vergunningverlening zou gebeuren, maar Kronos had een eigen tijdspad. We hebben te weinig oog gehad voor elkaars belangen."
In het Veld houdt hoop over het zonneproject. "We moeten de komende tijd het vertrouwen weer met iedereen opbouwen. En ik hoop dat de dorpsraad van Smakt de bezorgde burgers goed kan vertegenwoordigen. Mocht een zonnepark de gezondheid van omwonenden in gevaar brengen, dan is het wat mij betreft direct einde oefening. Maar ik heb geen enkele aanwijzing dat dit het geval is."
Lees verder op pagina 11.