'Kwaliteit van de huisvesting moet hoog zijn'

OIRLO/VENRAY | Erik van Heumen en Edwin Strik, die op de voormalige camping De Walnoot in Oirlo al twaalf jaar arbeidsmigranten huisvesten (lees hiernaast), weten waar de buitenlandse werknemers behoefte aan hebben. En hoe ze het beste met elkaar kunnen samenleven. Uitzendbureau OTTO, dat een 'Polencampus' in Oostrum langs de A73 wil bouwen, kan met de ervaring van de twee zijn voordeel doen.

Door Henk Baltussen

"Op de eerste plaats is het van levensbelang dat de kwaliteit van de huisvesting optimaal is", zegt van Heumen. "Geef ze volwaardige woningen met een fatsoenlijke keuken en goed sanitair, zorg dat ze de was kunnen doen en tv kunnen kijken. Regel dat als verhuurder zelf. Of caravans, zoals die in Oostrum moeten komen, daarvoor geschikt zijn waag ik te betwijfelen."

Wel is het prima volgens Van Heumen en Strik dat het terrein in Oostrum nog helemaal moet worden ontwikkeld en ingericht. "Dan heb je in elk geval niet te maken met oude leidingen, afvoeren en gebouwen. Je kunt het dan helemaal nieuw en goed inrichten." Huisvesting van hoge kwaliteit zoals op de Walnoot, is nodig om de bewoners tevreden te houden, stellen Van Heumen en Strik. "Ontevredenheid is het slechtste wat je kunt hebben. Dan krijg je op den duur problemen."

Ook een goed beheer over de locatie met arbeidsmigranten vinden Van Heumen (wiens vrouw Inge ook in het bedrijf werkzaam is en voordien 25 jaar voor de klas stond) en Strik van groot belang. "Dat in Oostrum een slagboom bij het terrein moet komen, is mooi. Maar je voorkomt echt niet dat er ongezien bezoekers komen. Goed beheer zoals op De Walnoot is erg belangrijk. Zorg ook dat je de bewoners kent. Maakt het daarom niet te groot. 250 arbeidsmigranten op één locatie is wel de max", zegt Strik. "We begeleiden waar nodig en helpen ze bij bijvoorbeeld de verzekeringen, we kunnen de intermediair zijn. En of het goed is dat een uitzendbureau zelf voor huisvesting zorgt, betwijfel ik. Zo dwing je als het ware je werknemers daar ook gaan te wonen. Zo beneem je ze de vrijheid om de te wonen waar ze willen." De kreet van uitzendbureau OTTO, dat de Polencampus in Oostrum een nieuwe norm betekent in de manier van huisvesten van arbeidsmigranten, wagen de twee eveneens te betwijfelen.


Walnoot betaalt toeristenbelasting

OIRLO | De gemeente Venray vaart wel bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Per overnachting incasseert Venray 1,20 euro per persoon aan toeristenbelasting, mits de arbeidsmigrant niet bij de gemeente is ingeschreven.

Een tikje vreemd, vinden Erik van Heumen en Edwin Strik, eigenaren van De Walnoot, dat met de huisvesting van arbeidsmigranten niet meer wordt aangemerkt als een toeristenverblijf. "Venray toont wel verantwoordelijkheid om de buitenlandse werknemers fatsoenlijke huisvesting aan te bieden. Maar met die inning van toeristenbelasting heeft de gemeente natuurlijk ook een belang", weet Van Heumen die afgelopen jaar 17.000 euro afdroeg.