De landbouwakker waar een deel van de Kronos-zonneweide moet komen. Midden-boven Smakt met rechts de Maaslijn.
De landbouwakker waar een deel van de Kronos-zonneweide moet komen. Midden-boven Smakt met rechts de Maaslijn. Foto: Wim Wijnhoven

De kracht van BeePower

VENRAY | "Over een jaar willen we als BeePower-collectief met andere burgers duurzame energie gaan opwekken." BeePower-oprichter en -voorzitter Rob in het Veld toont zich ambitieus met de energiecoöperatie die een serieuze gesprekspartner is van de gemeente Venray.

Door Henk Baltussen

Dat wethouder Martijn van der Putten BeePower een warm hart toedraagt, is niet vreemd. Venray wil in rap tempo energieneutraal worden. Dat is nu precies wat BeePower nastreeft. In het Veld: "We streven naar een aardgasvrije gemeente met een circulaire economie. Zon en wind zijn daarbij belangrijke hulpbronnen. Maar ook van mest kun je energie maken. Dat zien wij als duurzaam."
Dat die transitie een enorme opgave is, dat hoef je In het Veld, een ic'ter van professie, niet te vertellen. "Maar zon en wind zijn een deel van de oplossing. Er moet ook naar opslag worden gezocht voor te veel opgewekte energie. Met hulp van waterstof zou dat kunnen. BeePower houdt zich daarmee bezig. Binnenkort komt daar meer duidelijkheid over. Er is nog heel veel te doen. De kosten van de transitie zijn groot. Per huishouden kan dat in de tienduizenden euro's zijn. Dat is geen reële oplossing."
BeePower wil in die transitie een rol gaan spelen door partijen aan zich te binden die hun geld willen zetten op duurzame energie. Door projecten op te zetten en te ondersteunen.

'Zon en wind zijn een deel van de oplossing die veel gaat kosten'

Dat kunnen initiatieven uit de dorpen of wijken zijn. Samen zonnepanelen leggen, bijvoorbeeld. BeePower kan voor zo'n subcoöperatie als bemiddelaar optreden. De Oranjebuurt in Venray bijvoorbeeld, wil instappen met een zonnepanelenproject. Daar komt veel bij kijken zoals een goede organisatie en er moet een hele administratie op touw worden gezet. BeePower wil daarbij hulp bieden, maar tevens overkoepelend blijven. En kan ook bemiddelend zijn bij de inkoop van zonnepanelen. In het Veld: "Als je dat groot aanpakt, dan kan dat per paneel veel geld schelen."
Bij Rob in het Veld borrelde 2,5 jaar terug het idee op voor BeePower. In het Veld: "De gemeente steunt ons omdat ze ervan overtuigd is dat de transitie mede vanuit de burgers moet komen. Wij zijn een burgercollectief om het voor Venrayse burgers mogelijk te maken te participeren en de lokale gemeenschap hier ook van kan profiteren."
"We zoeken twee soorten leden", vervolgt In het Veld, die samen met Jacques Lemmen, Pascal Collin, Jac Derikx en Pieter van Hoenselaar aan de wieg van BeePower stond. "Leden die zich melden met een project of voor de Postcoderoos en leden die vanuit innerlijke motivatie mee willen doen." Met de Postcoderoos wil BeePower inwoners die zelf geen duurzame energie kunnen opwekken, bewegen om zonnepanelen op andere daken te adopteren. "Daarom zoeken we ook mensen die daken beschikbaar willen stellen."