Gussen Wie, kunstenaar uit Leunen.
Gussen Wie, kunstenaar uit Leunen. Oude foto

Gussen Wie (Video)

Leunen | "Voor mij is werken volgens eigen expressie waarachtiger dan de waarden die men op de academie stelt. Ik zou mee willen werken aan de vormgeving van onze woonwijken en groenstroken, aan de leefbaarheid van mijn plaats", aldus Gussen Wie.

Gussen Wie werd op 8 januari 1933 geboren als Louis Claessens. Er was echter al een kunstenaar die Louis Claessens heette. Om misverstanden te voorkomen, noemde hij zich Gussen Wie. 'Wie' is van Louis en 'Gussen' is de naam van de boerderij waar hij zijn jeugd doorbracht. Hij kwam uit een boerengezin dat in Leunen woonde.

Gussen Wie schilderde en beeldhouwde al als klein kind. Zijn vader bracht hem de liefde voor de natuur bij. Na de lagere school ging Wie naar de ambachtsschool en haalde in de avonduren zijn HBS-diploma. Na zijn diensttijd volgde hij de kunstnijverheidsopleiding in Arnhem en daarna de kunstacademie Jan van Eyck te Maastricht. Vervolgens ging hij naar de kunstacademie, Académie de la Grande Chaumière te Parijs. In de Duitse kunstenaarskolonie Worpswede leerde hij steenhouwen van beeldhouwer Uli Conrad. Tussendoor maakte hij reizen naar Frankrijk, Noorwegen en Schotland. In 1961 leerde hij zijn vrouw Anna Nagel kennen. Na een jaar in een noodwoning in Leunen gewoond te hebben, verhuisde hij naar de onbewoonbaar verklaarde boerderij Hubenhof aan de Enge Steeg te Leunen. De onbewoonbaarverklaring werd teruggedraaid en Wie knapte de boerderij op.

In 1962 werd het eerste kind geboren en werd Anna – zoals gebruikelijk in het katholieke onderwijs – ontslagen als onderwijzeres. Gussen Wie vroeg een uitkering aan uit de BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling). Het gezin had het niet breed, leefde eenvoudig, had een eigen moestuin, knapte oude spullen op enzovoort. Wie gaf les aan de Vrije Academie. Hij stimuleerde jonge mensen om zich te ontwikkelen. De ideeën en werken van Gussen Wie kregen ook buiten Limburg bekendheid. Hij werd gevraagd om stadsbeeldhouwer van Rotterdam te worden, maar zijn gezondheid liet dit niet toe. Hij stierf op 30 augustus 1979. Op 22 mei 2017 werd door Stichting Gussen Wie bij de St. Catharinakerk in Leunen door wethouder Lucien Peeters een beeldentuin geopend met beelden van de Leunse kunstenaar.
Bron: Stichting Gussen Wie. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray