Guus Nelissen van Leunen wint het luchtduel van een speler van Sporting ST.
Guus Nelissen van Leunen wint het luchtduel van een speler van Sporting ST. Foto: Jolijn van Goch

Dit keer wél resultaat

Sporting ST - Leunen 0-2 (0-2).

Doelpunten: 9. Stefan Jacobs 0-1, 33. Mees Claessens 0-2. Scheidsrechter: Knoben (Linne). Gele kaart: Mees Claessens, Erik Beelen (Leunen).

Sporting ST: Willems, Gerrits (76. Van Well), Thielen, Van Rijswick, Kusters; Beurskens (70. Van Mierlo), Miltenburg, Theeuwen (47. Kerstjens); Goldschmidt, Smits, Janssen.

Leunen: Zwartkruis, Vullings, Lenssen, Gielens, Riensema; Nelissen (85. Manders), Jacobs, Thomas Weijs (62. Beelen); Pim Weijs, Claessens (85. Beelen), van de Winkel.

Swolgen | Leunen heeft zijn eerste zege in de vijfde klasse binnen. De ploeg won op bezoek bij Sporting ST met 0-2. Beide doelpunten vielen voor rust. Voor Sporting ST was het de tweede nederlaag op rij.

Door Dennis Stiphout

Te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Dat is de afgelopen seizoenen van toepassing op Leunen. De oranjehemden bungelden de afgelopen drie seizoenen onder in de vierde klasse; deze zomer degradeerde de ploeg naar het laagste amateurniveau. In de jaren dáárvoor deed Leunen het in de vijfde klasse juist prima. Als Leunen de traditie voortzet, moet het dit seizoen bovenin meedoen in de vijfde klasse. Het is op voorhand een zeer realistisch scenario.

Trainer Vincent van Sambeek heeft in het begin van het seizoen enkel de pech dat hij enkele ervaren spelers mist vanwege blessures. Zo is zijn aanvoerder Thomas Litjens een tijd uit de roulatie en ook op Rob van Ool kan de oefenmeester nog geen beroep doen. Aan de rest van de selectie is het taak om zo vroeg in het seizoen goed spel te koppelen aan resultaat. In beide wedstrijden kwamen tot nu toe één van die twee dingen uit. Het eerste duel werd weliswaar verloren van Grashoek, maar het spel bood hoop. De gasten kregen in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in Leunen welgeteld een kans en die werd gescoord. Van Sambeek zou na afloop van het duel tegen Sporting ST toegeven dat hij het spel in die wedstrijd zelfs beter vond dan tijdens het duel van afgelopen zondag.

In het duel met Sporting ST hield het spel de tweede helft zeker niet over, maar werd wél resultaat behaald. Na een kleine tien minuten kwam Leunen op voorsprong. Stefan Jacobs maakte na een actie van Tom Riensema het doelpunt. Na ruim twintig minuten miste Mees Claessens na een mooie uitgespeelde aanval een kans. Ruim tien minuten later was het wél raak. Sporting ST-doelman Bram Willems kon een schot niet klemmen, waarna Claessens de 0-2 aantekende. De thuisploeg creëerde opvallend weinig. In de rust werd dan ook gesteld dat het erop leek alsof de selectie nog in de kermistent stond (het was in Swolgen kermis afgelopen weekend, red.) in plaats van op het hoofdveld. Trainer Han Friesen kon in ieder geval bevestigen dat dat na afloop wel ging gebeuren. "De uitslag is terecht. We hebben de goals weggegeven door persoonlijke fouten. We kwamen in de beginfase zo onder druk te staan dat we geen kans hadden om er onderuit te voetballen. Dat hebben we na rust beter opgepakt. Vorig jaar wonnen we aan het einde van de competitie veel wedstrijden, die lijn trekken we door. Nu in ieder geval eerst de kermis op."

Zijn collega Van Sambeek was met namen over de eerste helft tevreden. "Die was gewoon goed. Er komen nog een paar jongens bij, dus het wordt alleen maar beter. In potentie vind ik het zelfs beter dan wat ik vorig jaar heb gezien. Na rust was het rommelig. De kansen die we krijgen, moeten we afmaken. Ik had op een gegeven moment het gevoel dat we nog wel een half uur door hadden kunnen spelen zonder dat er werd gescoord." Daarmee schat de trainer het nog positief in. Het onderstreept in ieder geval het gegeven dat Leunen zondagmiddag geen enkel moment hoefde te vrezen voor een tegengoal. Als het elftal vanaf volgende week het goede spel tegen Grashoek combineert met het resultaat in het duel tegen Sporting ST, zijn de duels van het vaandelelftal het komende seizoen het aanzien meer dan waard.