Huurdaken met zonnepanelen

Venray | In juni 2015 werd het startsein gegeven voor het driejarig samenwerkingsproject van tien Limburgse woningcorporaties: Zonnig-Limburg. Het doel was om minimaal 3.000 huurdaken te voorzien van zonnepanelen. De drie jaar zijn inmiddels voorbij en het doel is ruimschoots behaald. In totaal zijn er ca. 28.000 zonnepanelen gelegd.

Corry Keulen, voorzitter van de Stuurgroep Zonnig-Limburg: "We hebben gezamenlijk ruim 3.500 Limburgse huishoudens een lagere energierekening kunnen bezorgen. Dat was ons belangrijkste doel. Daarnaast waren verduurzaming en verlaging van de CO2-uitstoot natuurlijk belangrijke drijfveren. We zijn er best een beetje trots op dat we dit project volledig hebben kunnen afronden en het beoogde resultaat bereikt hebben. Ook met dank aan de Provincie Limburg die het project gesteund heeft."

Huurders die deelnamen aan het zonnepanelenproject betalen een bijdrage voor de installatie van de panelen. De volledige opbrengst van de panelen is voor de bewoner. "De opbrengst is een stuk hoger dan de bijdrage; op die manier heeft de bewoner altijd voordeel. En hoeft hij niet eerst zelf een grote investering te doen", aldus Keulen.

Er komt voorlopig geen gezamenlijk project meer op het gebied van zonnepanelen. Keulen: "Veel corporaties hebben het nu ingebed in hun eigen bedrijfsvoering. Corporaties investeren steeds meer in duurzaamheid in combinatie met onderhoud en renovatie aan de woningen; de zonnepanelen maken daar een logisch deel van uit."


Paradogma documentaire Marijn Poels

Meerlo | Documentairemaker Marijn Poels werkte een jaar lang aan de opvolger van zijn controversiële klimaat- en energiefilm The Uncertainty Has Settled. De titel van zijn tweede 90 minuten durende film heet Paradogma, een samentrekking van de termen 'paradigma' en 'dogma'.

Op zaterdag 29 september komt Meerlonaar Poels naar Maastricht, waar zijn film als special te zien is tijdens Doc Fest. Poels liet zich voor zijn nieuwste documentaire inspireren door de consequenties die hij ervoer na het uitbrengen van het eerste deel The Uncertainty Has Settled.

Daarin stelt hij vragen over de klimaatwetenschap en het energiebeleid zonder daar aan zijn mening te koppelen. Hij werd hiervoor zowel geprezen als verketterd. Wie zich kritisch uitspreekt of slechts vragen stelt over bepaalde vraagstukken wordt al snel weggezet als verdacht of gevaarlijk. Waarom eigenlijk? Poels gaat in Paradogma op zoek naar antwoorden achter dit fenomeen, dat volgens hem 'het debat lijkt te verstikken en het volk te verdelen in links, rechts, goed of slecht'.

Hoe vrij en liberaal is het westen eigenlijk en moeten we andere perspectieven negeren of juist omarmen? Een kritische en persoonlijke reis langs oeroude tribale conflicten in een nieuwe tijd waarin wereldbeelden met elkaar botsen, en het vrije woord steeds verder onder druk lijkt te staan. Paradogma is het tweede deel in een geplande trilogie. Op 19 september ging zijn film in voorpremière in Potsdam Berlijn voor pers en media. Eén van de aanwezigen, bestsellerauteur Dirk Müller, noemde het 'een meesterwerk, omdat het belangrijke thema´s aanspreekt om de haat uit mensen te krijgen'. Chef-redacteur van RT Deutsch schreef: 'Een film die belangrijke vraagtekens plaatst bij de gevoeligheid van veel heilige huisjes'.

De film kent op zaterdag 29 september zijn voorpremière in Maastricht. Poels is dan aanwezig om met het publiek in discussie te gaan. Vanaf maandag 15 oktober gaat Poels langs Europese bioscopen toeren. Paradogma draait om 18.45 uur in Lumiere Maastricht tijdens Doc Fest.


Estafette SamenLoop voor Hoop

Meerlo | Door heel Nederland zijn al meer dan 200 SamenLopen voor Hoop gehouden: 24-uurswandelestafettes voor KWF Kankerbestrijding waarin het leven wordt gevierd. Ook in Horst aan de Maas wordt op 25 en 26 mei in 2019 een SamenLoop gehouden.

SamenLoop voor Hoop is een evenement voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Er wordt samen met lotgenoten stilgestaan bij kanker en het leven wordt gevierd. De SamenLoop voor Hoop is geen wedstrijd, maar een 24-uurswandeling.Teams lopen dag en nacht rondjes op een parcours in Meerlo, waarbij de teamleden elkaar afwisselen.

Tijdens de loop zijn er optredens, verschillende ceremonies en allerlei acties van deelnemers die op een bijzondere wijze geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Het is een dag met een lach en een traan. De verbinding en saamhorigheid maken van een SamenLoop een evenement, dat niemand onberoerd laat. Het evenement wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd.

De 24 uur staat daarbij symbool voor de strijd tegen kanker, die immers ook 24 uur per dag doorgaat. Maar is vooral ook bedoeld om het leven te vieren. Wanneer de avond valt, verlichten kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours. Tijdens deze kaarsenceremonie herdenken we dierbaren en vieren we dat steeds meer mensen kanker hebben overwonnen.

De data 25 en 26 mei 2019 lijken nog ver weg, maar om een dergelijk groots evenement met zo'n belangrijke doelstelling te kunnen organiseren, zijn veel vrijwilligers, sponsors en natuurlijk deelnemende teams nodig. Om teams en vrijwilligers te informeren en te enthousiasmeren wordt op dinsdag 9 oktober een informatiebijeenkomst gehouden om 20.00 uur in zaal 't Brugeind aan de Hoofdstraat 74 in Meerlo.