Kinderboeken

venray | Kom erbij! Vriendschap is het thema in de Kinderboekenweek. Kinderen worden uitgenodigd om samen met hun vrienden naar de Bibliotheek te komen. Daar zijn allemaal leuke boeken en films over vriendschap te leen en kunnen de kinderen met behulp van spiegels bepalen wie hun beste vriend is.

In de bibliotheken van Horst en Venray kunnen kinderen een spiegel decoreren, zodat deze héél persoonlijk wordt. Kijk er vervolgens in - alleen of samen met je beste vriend(in) – en maak een selfie. Voor de kleintjes is er een leuke kleurplaat en kinderen kunnen een woordzoeker oplossen. Tijdens de Kinderboekenweek zullen 24 groepen 7 van het basisonderwijs BiblioNu bezoeken. De kinderboekenauteurs Hans Kuijper, Lydia Rood, Stefan Boonen, Marc ter Horst, Henk Hardeman, Tjibbe Veldkamp, Ruben Prins en Frank van Pamelen zijn ook van de partij en gaan de leerlingen in aanraking brengen met de wereld achter het boek. De Zilveren Griffel is de prijs voor de best geschreven Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Jaarlijks kunnen in vijf categorieën twee boeken bekroond worden: tot 6 jaar, 6 jaar en ouder, 9 jaar en ouder, informatief en poëzie. Op dinsdag 2 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal bekendgemaakt welk van deze boeken de Gouden Griffel 2018 wint.


Het Zilveren Penseel is de prijs voor de mooist geïllustreerde Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar. Op 19 september werd bekendgemaakt dat Ludwig Volbeda het Gouden Penseel 2018 gewonnen heeft. Hij krijgt de prijs voor zijn tekeningen in het boek Fabeldieren van Floortje Zwigtman. Een boek over legendarische en mythische beesten.

Cultura Venray

Heerlen | De eerste InBeeld Netwerkdag, met deelname van Cultura Venray, vindt plaats op zondag 4 november van 11.00 tot 17.00 uur.

In samenwerking met Jeanny van Lieshout heeft Cultura Venray ervoor gezorgd dat de InBeeld-wedstrijd in 2019 ook in onder meer Venray plaatsvindt. De InBeeld Netwerkdag is het ook een interessante manier voor amateurkunstenaars en cursisten om creatief bezig te zijn met een onderwerp en natuurlijk veel te leren. De dag is een initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg. Glaspaleis Schunck in Heerlen wordt die dag omgetoverd tot een walhalla voor liefhebbers en beoefenaars van beeldende kunst. Met art talks, lezingen, workshops, kunstconsulten, rondleidingen en een informatiemarkt. De dag sluit aan bij de tweejaarlijkse InBeeld Prijs voor de beeldende amateurkunst in Limburg die in 2017 voor het eerst werd uitgereikt. Winnaar Ton Eyssen houdt, net als diverse andere kunstenaars, een informele art talk over zijn werk. Verder is er onder andere een lezing van kunstenares Florence Husen over de betekenis van kleur, een workshop van Maaike van Steenis over hoe je je eigen creatieve onderneming beter kunt vormgeven, een paneldiscussie over galeries en een dialoogsessie over de beeldende kunstbeoefening in Limburg. Ook kunnen bezoekers zelf aan de slag in workshops over onder andere materiaal- en schildertechnieken en kleur. Voor feedback van een professioneel beeldend kunstenaar kan iedereen terecht bij een van de kunstconsulten. En verder is er nog de informatiemarkt waar kan worden gesnuffeld in het aanbod van kunstcursussen en -workshops in Limburg. Het volledige programma en meer informatie over aanmelden voor de workshops en consulten staat op www.hklimburg.nl/inbeeld. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk, met uitzondering van de workshops en consulten.