Geslaagde internationale samenwerking van Venrays Mannenkoor.
Geslaagde internationale samenwerking van Venrays Mannenkoor. Foto: Eric Ideler

Een muzikaal feestje

Venray | Onder regie van het Venrays Mannenkoor (VMK) is zaterdagavond in Schouwburg Venray een gevarieerd en avondvullend programma gepresenteerd met de nationale top op het gebied van het zogeheten Barbershop singing.

Het ging om makkelijk in het gehoor liggende manier van close harmony zingen, a capella en dus zonder begeleiding van instrumenten. Vooraf aangekondigd onder de vlag Een muzikaal feestje, liep deze avond uit op een ware happening waarin zang en zingen volledig tot hun recht kwamen. Het VMK had in aanloop naar dit concert workshops gepland. Onder leiding van vier internationale zangcoaches werd aan zowel beginnende als gevorderde zangers en zangeressen de kans geboden hun talenten verder te ontwikkelen. Met veel animo en enthousiasme en ondersteund door de leden van het VMK werden in twee uur tijd liederen en bewegingen ingestudeerd, die 's avonds deel uitmaakten van het concertprogramma.

Gastheer VMK opende de voorstelling 's avonds met klassieke werken en in barbershopstijl. Het mannenkoor gaf daarmee een visitekaartje af van zijn brede repertoire. Aansluitend volgde de vuurdoop voor de groep 'beginnelingen' die zowel in zang als beweging een geslaagde versie van Can you feel the love tonight uit de musical The Lion King vertolkte.

In een vlot tempo volgde daarna het optreden van het kwartet Angels & Demons, het eerste optreden van het 'Venrayse' internationale vrouwenkoor No Borders Show Chorus (NBSC) en het mannenensemble Momentum.

Tussendoor gaf coach en zangpedagoog Sonny van de Putte uitleg over het kenmerkende van 'barbershop' en leerde hij het publiek in de zaal in vijf minuten tijd om vierstemmig te zingen. Na de pauze liet het NBSC pas echt zien waarom dit koor nu al tot de Europese top behoort. Het gezelschap vrouwen uit diverse omringende landen repeteert één keer in de maand in Venray. Het vrouwenkoor gebruikte deze avond in Venray voor de try-out van de show waarmee ze in oktober gaan meedingen naar de prijzen op de barbershop conventie in St. Louis in de Verenigde Staten.

In een luchtig en vooral heel speels spel van zang en dans, werd in een vijftal nummers getoond waartoe 'slechts' eens per maand repeteren kan leiden. Om de dames even een kleine adempauze te gunnen, bracht het kwartet Men2B ook twee nummers en verleidde de zaal spontaan tot meezingen.

Het nagenieten in de foyer van de schouwburg en de meet & greet met de artiesten, begon eigenlijk al op het podium. Na het optreden van het NBSC liet het VMK namelijk nog even horen hoe barbershop liedjes klinken uit de monden van een groot mannenkoor,

Afgesloten werd het concert met het resultaat van de workshop voor gevorderden. "Met het nummer The best things in life are for free werd bevestigd dat je het beste toch maar gewoon zingend door het leven kunt gaan", zegt Wilbert Claessens, die de organisatie voorde dag verzorgde.