Uitreiking Koninklijke Erepenning aan Fanfare St. Oda Merselo.
Uitreiking Koninklijke Erepenning aan Fanfare St. Oda Merselo. Foto: Hoedemaekers Venray

Erepenning voor St. Oda

Merselo | Fanfare St. Oda Merselo werd op 17 september 1918 opgericht. Nu, een eeuw later, bestaat de fanfare nog steeds en heeft zij zich ontwikkeld tot een bloeiende vereniging.

Op zondag 23 september vond daarom een feestelijke receptie plaats waarbij iedereen in de gelegenheid was om het bestuur en de vereniging te feliciteren met deze ivoren mijlpaal. Tijdens de receptie in café/zaal 't Anker ontving de Merselose muziekvereniging vele bijzondere gasten.

Om te beginnen kwam Jeugdorkesten Peel & Maas, tevens onder leiding van dirigent Maarten Rijs, ter ere van het bereiken van de 100-jarige mijlpaal een serenade brengen.

Ook heeft elk lid van de vereniging een mooi speldje ontvangen namens de Limburgse Bond Muziekgezelschappen (LBM). Daarnaast overhandigde de kleinzoon van Piet Pubben, de eerste secretaris van St. Oda, het allereerste kasboek aan de voorzitter. Hierin is nog precies te lezen hoeveel een instrument toentertijd heeft gekost, een historisch cadeau.

Uiteraard waren ook de voorzitters van Dorpsraad Merselo en Dorpsraad Vredepeel aanwezig. De fanfare is tenslotte van én voor het dorp.

De voorzitters mochten een cheque van maar liefst 2.569,63 euro aanreiken. Dit bedrag is bij elkaar gehaald met de inbreng van de dorpsbewoners van Merselo en Vredepeel. Zonder hen is het niet mogelijk om een eigen muziekstuk te laten componeren door Matthias van Nispen.

Een wel heel bijzonder cadeau kwam van burgemeester Hans Gilissen. Namens Zijne Majesteit de Koning mocht Gilissen een Koninklijke Erepenning overhandigen. De burgervader benadrukte in zijn toespraak dat de fanfare een bloeiende vereniging is die bestaat uit een fanfare, jeugdorkest, opstaporkest, drumband en een jeugddrumband.

"Voor een dorp met 1.100 inwoners is het een bijzondere prestatie dat men ook de jeugd weet te enthousiasmeren, ongeveer de helft van de leden is jonger dan 18 jaar", aldus de burgemeester.

Het bestuur van onze vereniging is dan ook 'hartstikke trots om deze onderscheiding in ontvangst te mogen nemen', meldt het bestuur in een reactie. 'Het is een blijk van waardering aan de enorme inspanningen voor het behouden en enthousiasmeren van de jeugd'.

'St. Oda hartstikke trots op onderscheiding'

Tot slot waren oud-dirigent Piet Joris en enkele afgevaardigden van verschillende muziekverenigingen uit de regio aanwezig om het bestuur van St. Oda te feliciteren met het bereiken van de mijlpaal. Onder andere het Venrays Mannenkoor, SMT Oostrum en de Rosentaler waren van de partij. Natuurlijk waren er ook vele anderen gasten present bij deze feestelijke gebeurtenis.

De fanfare hoopt iedereen graag (terug) te zien op zaterdag 24 november in Schouwburg Venray, tijdens haar jubileumconcert 'Áchter de Krânte'!