Jan Loonen naar Moskou

VENRAY | Wethouder Jan Loonen onderneemt deze week een driedaagse studiereis naar Moskou. Hij maakt onderdeel uit van de delegatie van de TuinbouwBusinessclub Zuid-Nederland die met een gezelschap naar Rusland gaat.

Het doel van de reis is om zich op de hoogte te laten stellen van diverse aspecten van de landbouwproductie in Rusland, die minder afhankelijk wil worden van landbouwproducten uit het buitenland. Rusland is voor de Nederlandse tuinbouw momenteel een belangrijke handelspartner. Het Russische beleid om minder importafhankelijk te worden, kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse land- en tuinbouw. In Moskou bezoekt Loonen enkele supermarktketens en een glastuinbouwcomplex en er staat een ontmoeting op het programma met de Nederlandse ambassadeur in Rusland Renée Jones-Bos, een aantal Nederlandse ondernemers en de Nederlandse Landbouwraad in Moskou. De reiskosten bedragen 650 euro, te betalen door de gemeente Venray. Zaterdag 29 september zet Loonen weer voet op Nederlandse bodem.


Schadevergoeding brandweertrucks

VENRAY | De gemeente Venray wil schadevergoeding voor de aankoop van twee brandweertrucks die tussen 1997 en 2011 zijn aangeschaft. In die periode blijken Europese truckfabrikanten een kartel te hebben gevormd, waardoor partijen die in die periode trucks hebben gekocht te veel hebben betaald.

Truckfabrikanten maakten veertien jaar lang heimelijk prijsafspraken. Dat heeft de Europese Commissie inmiddels vastgesteld. Met die vaststelling in de hand kunnen kunnen kopers van trucks een procedure beginnen om geleden schade te verhalen. Door de uitspraak van de commissie heeft zo'n procedure een gerede kans van slagen. Venray wil daarvoor aansluiting zoeken bij de Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN) die de procedure in gang wil zetten. In 2002 schafte Venray een tankautospuit aan voor 212.000 euro en negen jaar later eentje van 249.000 euro. De hoogte van het schadebedrag dat terug kan worden gevorderd, zal enkele duizenden euro's bedragen, laat de gemeente Venray weten. Ook meldt het gemeentebestuur dat het eventueel uit te keren schadebedrag ten goede zal komen aan de VRLN. Dit als aanvulling van het budget voor vervanging van brandweermaterieel.