Eigenaar Hoebert zet plannen door

VENRAY | Jan Lucassen, eigenaar van Lucassen Projecten uit Well, zet zijn plannen met Den Hoebert aan de Westsingel in Venray door. Hij wil in het voormalige schoolpand van Gilde Opleidingen arbeidsmigranten vestigen. Het gemeentebestuur van Venray wil daar geen medewerking aan verlenen. Lucassen: "Ik snap de houding van de gemeente Venray niet."


Door Henk Baltussen


Voordat Lucassen het oude schoolgebouw aankocht, voerde hij overleg met de gemeente Venray over de invulling van Den Hoebert. "Natuurlijk doe je dat", legt Lucassen uit. "Je wil nagaan wat er allemaal mogelijk is. Het plan om er arbeidsmigranten in te vestigen werd positief door de gemeente ontvangen. Daar vertrouw je dan op en gaat tot aankoop over. En dan hoor je dat het ineens niet meer kan. Verder weet ik niets. Onbegrijpelijk. Maar ik ga in overleg met de advocaat door met de plannen. Wat moet ik anders? Ergens las ik dat de gemeente een meer duurzame invulling van Den Hoebert wil. Wat is dat dan? Ik weet het niet. Die vergunningaanvraag zetten we door."
Navraag bij de gemeente Venray wat wordt bedoeld met een duurzame invulling van het pand aan de Westsingel levert geen duidelijk antwoord op: 'Het gebouw Westsingel 1 heeft na het gebruik als opleidingsinstituut, langere tijd leegstand en tijdelijke functie gekend. Het college beoogt het gebouw voor een functie te bestemmen die voor een duurzamer, meer structurele invulling zorgt.'
In een eerder bericht gaven burgemeester en wethouders aan dat Den Hoebert een invulling moet krijgen 'die meer recht doet aan de uitstraling in deze omgeving.' Lucassen begrijpt het niet en neemt het allemaal voor kennisgeving aan. Dat omwonenden van Den Hoebert de komst van arbeidsmigranten niet zien zitten, kan Lucassen niet goed plaatsen. "In Well in een oud pannenkoekenhuis richting de Duitse grens wonen 75 arbeidsmigranten. Niemand heeft er last van. Binnenkort worden er vijftien appartementen bijgebouwd."


D'n Oesterham opent officieel

OOSTRUM | Dorpshuis D'n Oesterham heropent in Oostrum vrijdag 9 november officieel de deuren na een flinke renovatie. De eerste activiteiten zijn al eerder. Zondag 30 september is er een concert van Frans Pollux.


In de achterliggende maanden is onder meer de grote zaal van het gemeenschapshuis gesplitst met een flexibele wand. Ook is het podium verbreed, zijn wanden en vloeren onder handen genomen, zijn er zonnepanelen geplaatst en werden energiebesparende maatregelen genomen. De gemeente droeg bij aan de werkzaamheden met een bedrag van ruim 140.000 euro. De komende weken moeten er binnen nog wat laatste klussen worden uitgevoerd en de buitenkant van het pand behoeft nog een opknapbeurt. Het afrondende werk vormt geen belemmering om de reguliere gebruikers van het dorpshuis met hun activiteiten te laten starten. Vrijdag 9 november om 17.00 uur wordt begonnen met een activiteit, om 19.00 uur start de officiële opening. Het volledige openingsprogramma wordt later bekend. Het programma wordt in elk geval afgesloten met een feestje voor de vrijwilligers die meewerkten aan de verbouwing en voor genodigden.


Afasiecentrum bestaat 25 jaar

Venray | Afasiecentrum Noord-Limburg is begonnen als een soos voor mensen met afasie (na een herseninfarct of hersenbloeding). De interesse groeide, het aanbod aan oefenen met communicatie en taal nam toe, er kwam computerbegeleiding in de thuissituatie.

Onder leiding van geschoolde vrijwilligers, logopedisten, mensen uit het onderwijs en de medische wereld werd er geoefend in spreken, begrijpen, zich uitdrukken en communiceren met behulp van computers en andere middelen. De landelijke erkenning kwam in 2008 van het Afasiecentrum Noord-Limburg als officieel afasiecentrum en de leiding kwam in handen van een afasietherapeut, die de vrijwilligers aanstuurde en aanstuurt. De vrijwilligers maken het mogelijk dat wekelijks ongeveer zeventig mensen met afasie in Venlo en Venray deel kunnen nemen aan diverse cursussen. Op woensdag 3 oktober verzorgt professor Caroline van Heugten voor de vrijwilligers van het afasiecentrum een presentatie over mensen met afasie. Het bestuur van de Stichting Afasie Noord-Limburg biedt aansluitend een samenzijn.

Voor meer informatie: Marianne Hollaar, coördinator van het afasiecentrum (coordinator@afasiecentrum-noord-limburg.nl) of telefoon (077)3517535.


Werkatelier over 'schoon' in Veltum

Venray | Het was nieuws dit jaar: Nederlanders ergeren zich het meest aan (zwerf)afval en hondenpoep. Ook in Venray. Dit bleek uit een vorig jaar gehouden onderzoek in vier wijken. Een van deze wijken was Veltum, waar een pilot is gestart.

Op maandag 1 oktober van 19.30 tot 22.00 uur vindt een werkatelier plaats in wijkcentrum 't Schöpke. Bewoners van Veltum en Venray zijn welkom om in een interactieve bijeenkomst mee te denken over een schoon en veilig Veltum. De avond wordt gehouden door het Wijkplatform Veltum en de gemeente Venray.
"Natuurlijk heeft de gemeente een taak op het gebied van handhaving", aldus wethouder Carla Brugman. "Onze boa's controleren regelmatig bij de afvalcontainers en binnenkort start een pilot met cameratoezicht. Maar als gemeente vinden wij dat we samen verantwoordelijk zijn voor een schone en veilige wijk: gemeente, bewoners én ondernemers. Daarom ondersteunen wij het initiatief van het Wijkplatform Veltum van harte. We hopen op een grote opkomst."