Vanaf links Marij Michels, José Rongen en Harriëtte van Helden, koorleden van het eerste uur.
Vanaf links Marij Michels, José Rongen en Harriëtte van Helden, koorleden van het eerste uur. Foto: Henk Lammen

"Zingen is onze passie"

Merselo | Koor Happy Sound uit Merselo viert dit jaar haar 35-jarig jubileum met een concert in café Den Tommes. De koorleden nemen de gasten op zaterdag 6 oktober mee op een 'Muzikale reis door de tijd'. Het jubileumconcert begint om 19.30 uur.

Door Henk Lammen

Ze hebben diverse dingen gemeen met elkaar: José Rongen (51) en Marij Michels (57), beiden uit Merselo, en Harriëtte van Helden (48) uit Venray. De drie zijn vanaf het eerste uur lid van Happy Sound, vervulden taken in het bestuur van het popkoor en hebben als grootste gemene deler de passie voor zingen. "Als je een shitdag hebt, kun je dat heerlijk van je afzingen. En als je happy bent, geeft zingen nog meer plezier", glundert José Rongen, die als zestienjarige werd gebombardeerd tot eerste voorzitter van Happy Sound. Het koor was een initiatief van de toenmalige pastoor Jans in Merselo. Hij was in die tijd een vooruitstrevende pastoor. Als aalmoezenier in het leger maakte Jans in Amerika kennis met een andere vorm van naar de kerk gaan. Rongen: "Hij wilde graag een jongerenkoor erbij hebben. Zodat er wat vlottere muziek in de kerk werd gezongen. Als Happy Sound vulden wij dat in. Zongen geregeld tijdens een jongerenmis." Op het repertoire stonden bekende nummers als Morning has Broken, Swing Low, Amazing Grace en liedjes van John Denver. De start was met 25 leden voortvarend. Na een jaar of tien kreeg het koor te maken met een dip. Er was een leegloop en het ledenaantal liep drastisch terug. De noodklok werd geluid. "Op dat moment was het duidelijk. Stoppen zou betekenen dat het koor nooit meer van de grond zou komen", zegt Marij Michels. "Dat was onze eer te na. We hebben toen ook de leeftijdsgrens afgeschaft." De nog overgebleven koorleden zetten hun schouders eronder en langzaam krabbelde Happy Sound weer uit het dal. Twee jaar geleden werd Marcel Engelen de nieuwe dirigent. Hij gaf het laatste zetje voor het koor met nu 21 leden in de leeftijd variërend van 47 tot 70 jaar. "Dit aantal blijft stabiel", aldus Van Helden. Het repertoire is breed en veelzijdig. "Van gospel tot rock, Afrikaans, Rowwen Heze en Guus Meeuwis. Met eigen arrangementen voor ons koor, vooral meerstemmig." Gezelligheid en sfeer tijdens optredens en de wekelijkse repetitieavond op dinsdag zijn de belangrijkste pijlers van het koor. "Je bent, wie je bent, en je mag zijn wie je bent. Er wijzen 21 neuzen een andere kant op, maar we gaan wel door een deur", schetst Michels in één volzin het karakter van het koor. José en Harriëtte knikken instemmend. "En zingen is onze passie. Zo is de repetitie voor ons echt een avondje uit." Tijdens het jubileumconcert verzorgt Happy Sound een dwarsdoorsnede van wat het koor in zijn mars heeft. "De titel zegt alles, we trakteren op een muzikale reis door de tijd. Met muziek van alle tijden."

Mensen die graag zingen, zijn altijd welkom bij Happy Sound. Zij kunnen vrijblijvend een repetitieavond bezoeken en meezingen. Aanmelden kan via de website of Facebookpagina van het koor of via een van de koorleden.