Winkel zet meer bloemen buiten

VENRAY | Enkele ondernemers in het Venrayse centrum vinden de regels voor het uitstallingenbeleid te rigide. Vijf ondernemers hebben dat inmiddels kenbaar gemaakt met een brief aan wethouder Jan Loonen.


Onlangs verleenden burgemeester en wethouders ontheffing aan Hans Bouwmans bloemen en planten BV om meer handel voor de winkel uit te mogen stallen dan volgens de gemeentelijke regels is toegestaan. Bouwmans zit met zijn winkel aan de Bleek 13-15. Onlangs kocht de ondernemer Bleek 17 aan voor uitbreiding van de huidige winkel. Na bestudering van het uitstallingenbeleid kwam hij erachter dat hij buiten veel minder ruimte tot zijn beschikking had om zijn bloemen en planten uit te kunnen stallen dan hij aanvankelijk had gedacht. In een brief, in juni gestuurd, dringt hij bij het college aan toch zijn buitenoppervlakte te mogen vergroten. Het gemeentebestuur gaat daarmee akkoord en wijkt daarmee af van de geldende beleidsregels Uitstallingen uit 2012. Hierdoor kan Bouwmans zijn bloemen en planten niet over een maximale lengte van drie meter maar zes meter buiten zetten. De belangrijkste reden voor de ontheffing is volgens het college het argument dat de bloemenwinkel nu bestaat uit meerdere panden.
Naar aanleiding van de vijf brieven van andere ondernemers heeft Loonen contact gezocht met de ondernemersvereniging Venray Centraal en de vraag gesteld of het Uitstallingenbeleid moet worden aangepast. Venray Centraal geeft daar in november uitsluitsel over.


Acht woningen

BLITTERSWIJCK | Aan de Kerkstraat in Blitterswijck worden acht vrijstaande koopwoningen gebouwd door MVJ Ontwikkelingen BV uit Echt. De gemeente is akkoord.


Wanneer met de bouw wordt gestart is nog onduidelijk. "Eind dit jaar wordt begonnen met de verkoop van de woningen", zegt een woordvoerder van MVJ. Daarna zal duidelijk worden wanneer de eerste schop de grond in kan." Hoeveel woningen er verkocht moeten zijn om daadwerkelijk met de bouw te kunnen beginnen, daarover kan MVK niets zeggen. "Wel behoort het tot de mogelijkheden dat er een minimum aantal verkocht moet zijn om te gaan beginnen."
De aanwezige bomen en de in het bouwplangebied nog te realiseren (fruit)bomen mogen op last van de gemeente niet worden gekapt. De gemeente Venray heeft dat in de afgegeven vergunning op laten nemen. Ook een bestaande muur op de bouwlocatie in Blitterswijck moet intact blijven.