Fietspadenplan voor centrum Venray

VENRAY | De fiets moet in het centrum van Venray op een veilige manier meer ruimte krijgen. Daartoe worden plannen ontwikkeld die in de komende, vier jaar durende, raadsperiode moeten worden uitgevoerd. Tevens is de het de bedoeling van het fietspadenplan dat bezoekers van het Venrayse centrum de auto steeds meer laten staan ten faveure van de fiets. Het project moet nog handen en voeten krijgen.

Door Henk Baltussen


Volgens wethouder Carla Brugman is de insteek van het omvangrijke plan om Venray fietsvriendelijker te maken en om de mensen uit de auto te krijgen. Gedetailleerd kan ze er nog niet over vertellen. Wel dat het in feite over twee projecten gaat: de ring rond Venray en het centrum. "Met een grof potlood zijn de eerste tekeningen geschetst", zegt Brugman. Een naam heeft het omvangrijke project al wel: de Derde Ring. Op de eerste plaats worden de verschillende toegangswegen voor de fietsers naar het Venrayse centrum onder de loep genomen. Het plan is om de fietspaden van de verkeersring rond Venray met elkaar te verbinden.

'De fietser moet veel soepeler rond de Venrayse kern kunnen bewegen'


Er komen volgens Brugman nieuwe fietspaden bij. Zo kunnen zandpaden die er nu liggen, worden verhard. Dat de Derde Ring een fietssnelweg gaat worden, zoals die rond de grote steden aan het ontstaan zijn, daarvan is volgens Brugman geen sprake. "De bedoeling is uiteindelijk dat fietsers veel soepeler rond de Venrayse kern kunnen bewegen. Daarvoor moeten een heleboel schakels aan elkaar worden gemaakt."
Ook het centrum van Venray wordt onder de loep genomen om uitnodigender te worden voor het fietsvolk. "Zo mag je bijvoorbeeld op de Schoolstraat niet fietsen", weet Brugman. "En het gebeurt toch. We gaan kijken of dit wel kan. Zo zijn er meer van dergelijke plekken die aandacht behoeven." Ook de openbare verlichting bij de fietspaden wordt bekeken, doorgaande bewegwijzering wordt aangebracht en er moeten betere fietsoversteken komen bij de invalswegen. De Derde Ring en wat daarmee samenhangt is in het nieuwe collegeprogramma opgenomen.
De plannen moeten deze raadsperiode hun beslag gaan krijgen. Over de kosten kan wethouder Brugman nog niet veel zeggen. "Het wordt nu allemaal in kaart gebracht. We moeten het ook nog allemaal kortsluiten met het college."