Afbeelding
Foto:

Dementie krijgt een stem

Venray | Met een feestelijke korenmiddag afgelopen vrijdag is in Venray de afsluiting gevierd van de Week van de Dementie 2018. Op die dag, Wereld Alzheimer Dag, traden theatermaker Henk Deters en de koren Ars Musica, Crescendo, de Liederentafel Venray en het Alzheimer Café Koor op in de Venrayse schouwburg.

Het was het laatste in een reeks van evenementen, die de werkgroep Venray Dementievriendelijk had georganiseerd rondom het thema dementie. "We zijn erg blij met de ondersteuning die we van veel organisaties hebben gekregen", zegt voorzitter Mark Schapendonk van de werkgroep. "De gemeente Venray is een belangrijke partner voor ons, en BiblioNu, tafeltennisvereniging Red Stars, danssalon Janssen, de KBO's Oostrum en Oirlo en het Odapark hebben elk vanuit hun eigen invalshoek activiteiten georganiseerd voor de inwoners van onze gemeente. We hebben ons programma Venray Dementievriendelijk hiermee goed op de kaart gezet."

"Programma Venray Dementievriendelijk goed op kaart gezet"

Samen met de Centrale van Ouderenverenigingen is de werkgroep druk bezig met de opzet van een contourennota die bijdraagt aan de ontwikkeling van een gericht gemeentelijk beleid ten aanzien van dementie. Dat omvat aspecten als huisvesting, zorg en welzijn, mantelzorgondersteuning, maatschappelijk verkeer, cultuur enzomeer.

Door de medewerking van de zogenaamde ambassadeurs, vertegenwoordigers uit verschillende geledingen van de plaatselijke samenleving, wordt dementie niet alleen breed onder de publieke aandacht gebracht, maar vinden ook doelgerichte acties plaats. Zo worden er informatie- en trainingsactiviteiten gehouden voor medewerkers van winkelbedrijven en banken. Supermarkten stellen speciaal daarvoor opgeleide medewerkers aan, die als contactpersoon optreden om mensen met dementie en hun begeleiders te helpen bij het boodschappen doen. Er worden zing- en dansmiddagen georganiseerd, en de werkgroep ondersteunt besturen van verenigingen met informatie en advies over de vraag, hoe leden met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de vereniging.

"Dit is slechts een greep uit de vele zaken die wij momenteel onder handen hebben. Er is nog veel werk te doen, maar we hebben ons de afgelopen week prominent laten zien. Er zijn weer belangrijke stappen gezet op de weg naar een dementievriendelijk Venray," besluit Schapendonk. Foto: Henk Lammen.