Op reis door de tijd in 't Helder

Overloon | In Ontmoetingspunt 't Helder in Overloon vindt op zondag 14 oktober vanaf 14.00 uur een bijeenkomst plaats die teruggaat in de tijd met uitbeeldingen, verhalen, liedjes en anekdotes. Hieraan werken Frans van de Pas, Mia Dekkers en Harrie Bloemen mee. Om deze dag toegankelijk te maken voor iedere belangstellende, is de toegang gratis.

Deze middag, die samenvalt met de Overloonse bevrijdingsdag (74 jaar bevrijding), wordt volgens de organisatie 'een belevenis met veel herinneringen voor ouderen, maar is ook zeker de moeite waard voor jongeren om even mee te gaan op reis door de tijd'.

Frans van de Pas uit Ysselsteyn gaat vooral inspelen op het plattelandsleven van vroeger met al zijn kenmerken en gewoontes uit die tijd, waarbij ook de kerkelijke gebruiken van weleer de revue passeren. Zijn meegebrachte attributen, posters en de beeldende wijze van vertellen verhogen het inbeeldingsvermogen en het plezier van het publiek. Zijn presentatie brengt ongetwijfeld een golf van herkenning teweeg en er is ook ruimte voor humor.

Zangeres en verteller Mia Dekkers uit Overloon weet het publiek te vermaken met verhalen, grappen en zinspelingen op het grote gezin Swinkels. Daarnaast zingt ze zelfgeschreven liedjes onder gitaarbegeleiding.

Harrie Bloemen, bijna 90 jaar oud, wordt in het zonnetje gezet. Bloemen heeft deze middag een bijzondere verrassing in petto en draagt een stukje van zijn verleden aan de aanwezigen in 't Helder over.

Tevens is er deze middag de mogelijkheid tot bezichtiging van het woonhuis van de monumentale boerderij.

Aanmelden is niet nodig, maar wie verzekerd wil zijn van een zitplaats of rolstoelplaats kan zich aanmelden via e-mail t-helder@ziggo.nl of via telefoon (0478)641404, 06-27007511.

Voor meer informatie kijk op www.helder-overloon.com.


Chinese studenten in Venray

Venray | Op zondag 30 september arriveren twintig Chinese studenten in Venray. In het kader van een uitwisselingsproject met het Raayland College blijven zij tot 7 oktober in Nederland.

Bij deze uitwisseling logeren de Chinese studenten in een gastgezin. Samen met twintig leerlingen van het Raayland College uit leerjaar 4 en 5 volgen ze een programma waarbij ze kennismaken met de Nederlandse cultuur en gewoontes. Zo wordt er gestart met het geven van fietslessen en wordt de Chinezen typisch Hollands eten voorgeschoteld. Gedurende de week worden er meer activiteiten georganiseerd. Op woensdag wordt er een bezoek gebracht aan de Efteling om te onderzoek hoe 'China-vriendelijk' het park is. Op donderdag leren de Chinezen meer over carnaval in Nederland. Op 7 oktober vliegen ze weer terug naar China.

In mei is het de beurt aan de leerlingen van het Raayland College om China te bezoeken.

Twintig leerlingen maken dan kennis met China.


Schijt aan grens

Holthees | Het grensoverschrijdende festival Schijt aan de Grens legt voor de volgende editie van 2019 de lat een tikkeltje hoger. Door te kiezen voor een programma dat inhoudelijk nog meer kwaliteit biedt, maar ook sterker dan voorheen vasthoudt aan een thema.

Meer kwaliteit en aandacht voor meer culturele genres op een verfijnder en compacter cultureel festival, dat nog meer dan voorheen de nadruk legt op verbinding aan beide zijden van de Brabants/Limburgse grens. Want dat die grens overschreden moet worden, zowel door deelnemers als bezoekers, blijft een belangrijk doel van het tweejaarlijkse festival. De keuze voor meer kwaliteit is niet overmoedig. De vorige edities hebben bewezen dat kwaliteit en creativiteit aan beide zijden van de grens volop aanwezig zijn. Tegelijkertijd blijft Schijt aan de Grens 2019, net zoals in 2015 en 2017, een laagdrempelig festival, met voor elk wat wils. Schijt aan de Grens was al heel breed. Er was muziek, poëzie, theater en beeldende kunst. Maar de editie van 2019 belooft een nog breder, nog kleuriger cultureel palet te krijgen. Zo komen ook literatuur en wetenschap aan bod in het programma van 2019. Een uitdaging inderdaad, want ook die genres worden aan het thema gekoppeld. Benieuwd naar het thema? Kom dan op donderdag 4 oktober naar het Grenscafé in Hoeve de Knol in Holthees. Inloop vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur.


Tevreden over schouwburg

Venray | Het theaterseizoen is succesvol van start gegaan voor Schouwburg Venray.

De eerste voorstelling van het seizoen had een zaalbezetting van 86 procent. De gasten waren volgens de schouwburg 'lyrisch over zowel het optreden van Mirusia als over de totale beleving in het theater'. De gastvrijheid van het theater werd met een rapportcijfer 8,8 beoordeeld en de waarschijnlijkheid van aanbeveling werd met een 9 beoordeeld.

Een bezoeker van Mirusia over Schouwburg Venray: "Opvallend was de grote betrokkenheid en persoonlijke aandacht van het personeel. Hierdoor voelt men zich thuis. (…) Grote waardering hiervoor!" Roos Creemers, hoofd marketing, pr en hospitality, geeft aan onwijs trots te zijn op deze resultaten en reacties na de start van het seizoen. "In alle keuzes die we maken staat een optimale gastbeleving centraal", aldus Creemers. Eerder werd al bekend dat Schouwburg Venray in de top 10 staat van de ANWB-verkiezing Meest Gastvrije Theater van Nederland in de categorie 'kleine gemeente'.

Op welke plaats het theater daadwerkelijk is beland, wordt op 2 oktober bekendgemaakt in Studio Aalsmeer tijdens de prijsuitreiking.