Sanne Ewals (links) en Mirthe Brands bundelen de krachten in Set Up/MVC'64.
Sanne Ewals (links) en Mirthe Brands bundelen de krachten in Set Up/MVC'64. Foto: Henk Lammen

"Er was meteen een klik"

Maashees | In het verleden stonden ze als kemphanen tegenover elkaar. Nu delen de volleybalsters van Set Up uit Meerlo en MVC'64 uit Maashees samen het kleedlokaal. Het nieuwe combinatieteam Set Up/MVC'64 opende de competitie met een 3-1 nederlaag tegen VC Bravo. "Het is nog even zoeken naar de juiste afstemming. En de onderlinge communicatie kan nog verbeterd worden", zegt Mirthe Brands uit Wanssum, pas 21 jaar, maar toch een van de ervaren krachten in het nieuwe volleybalteam.

Door Henk Lammen

Beide standaardteams hadden aan het einde van het volleybalseizoen hetzelfde probleem, voldoende speelsters voor de nieuwe jaargang 2018-2019. MVC'64 kreeg te maken met een 'babyboom', bij Set Up zochten enkele speelsters het hogerop en verkasten of stopten met volleyballen. Op bestuurlijk niveau kwamen beide clubs voor de zomervakantie al snel tot overeenstemming om beide vaandeldragers samen te voegen tot een nieuw combinatieteam. Medio augustus stond de eerste training van Set Up/MVC'64 op het programma. "Het balletje ging snel rollen en er was al snel duidelijkheid dat we zouden gaan samenwerken. En sportief was er ook meteen een klik", lacht Sanne Ewals (23) uit Overloon, speelster van de Maashese ploeg, als de eerste sportieve kennismaking ter sprake komt.

In het verleden vochten beide verenigingen duels op het scherpst van de snede uit. Enkele seizoenen geleden dreigde een wedstrijd in de sportzaal in Maashees zelfs even te escaleren. Toch is er van oud zeer geen sprake. Brands weet nog precies om welke wedstrijd het ging. "Dat lag toen maar aan één iemand", zegt ze met een veelbetekenende glimlach. "Maar haat en nijd? Daar is absoluut geen sprake van geweest. We zijn nu een maand samen aan het spelen en trainen en het gaat prima. We hebben een enorm leuke groep." Ewals knikt instemmend. "Er is eigenlijk vanaf de eerste training een goede verstandhouding. De sfeer is echt goed."

De inbreng van Set Up bestaat naast Brands uit Sem Friesen, Janne Peelen, Ylva Kleeven, Loes van de Pasch, Fleur Verbeek en Sara Janssen. De selectie wordt gecompleteerd door Ewals, Maud Winkelmolen, Jessica Wyrtki en Marleen Jacobs. Trainer-coach Geert Robben heeft de beschikking over een evenwichtige selectie met speelsters in de leeftijd van zestien tot en met 26 jaar. Via pd-wedstrijden dwong Set Up vorig seizoen promotie naar de promotieklasse af. Het nieuwe team wordt daarmee meteen voor de leeuwen gegooid. Toch zijn beide speelsters voorzichtig optimistisch over de kansen voor het nieuwe seizoen.

Ewals, die twee seizoenen actief is voor MVC'64, en nu aan de vooravond staat van haar derde spreekt echter geen concrete doelstelling uit. "We beginnen eigenlijk helemaal op nul. Met een nieuw team. Halverwege het seizoen weten we denk ik waar we staan. In principe gaan we uit van handhaving, maar wellicht dat we doelstelling dan bij moeten stellen." Aan coach Robben de taak om van de groep talenten en routiniers een geheel te smeden. Bij Brands en Ewals is er het geloof dat hij in die taak slaagt. Ewals: "We werken nu nog echt aan de finishing touch. De onderlinge afstemming en communicatie kan nog veel beter. Maar dat is ook logisch. Als je langer met iemand speelt, dan weet je precies wat je aan elkaar hebt. Die automatismen moeten bij ons nog groeien." Het nieuwe team traint in Meerlo en Maashees, de wedstrijden worden voornamelijk afgewerkt in sporthal 't Brugeind in Meerlo. De start in de promotieklasse C tegen Bavo leverde een 3-1 nederlaag op. Na drie verloren sets pakte Set Up/MVC'64 de vierde en laatste set. Brands: "De kop is eraf. Er zit nog zoveel rek in deze groep. In de laatste set speelden we vrijuit, liep alles lekker. Dat geeft enorm veel zelfvertrouwen voor de rest van het seizoen. Net als in de oefenduels voelde het goed aan. We zijn nog geen enkele keer echt weggeslagen. Dat geeft vertrouwen voor de rest van dit volleybaljaar."