Venray in Dialoog in teken Omzien

Venray | De jaarlijkse, landelijke Week van de Dialoog staat van vrijdag 2 tot en met vrijdag 9 november in het teken van Omzien. Ook de vrijwilligers van Venray in Dialoog doen dit jaar weer mee. Met het thema Omzien naar elkaar, hoe doe je dat in Venray? wil de werkgroep bijdragen aan een gemeente met buurten waarin het goed samenleven is, waar het vroegere noaberschap weer betekenis krijgt.

Wie over dit thema een dialoog in zijn buurt of dorp wil organiseren heeft die mogelijkheid. De werkgroep Venray in Dialoog zorgt voor een gespreksleider. Het levert in elk geval een goed gesprek met buurtgenoten op en er ontstaan misschien zelfs nieuwe initiatieven aan tafel.

Een dialoog is een open gesprek over ervaringen, dromen en mogelijkheden dat bijdraagt aan onderling begrip, verbondenheid en inzicht. Aan één dialoogtafel kunnen minimaal vier en maximaal acht personen deelnemen. Een getrainde dialoogbegeleider begeleidt het gesprek en zorgt ervoor dat iedereen naar elkaar luistert en aan bod komt. Een dialoog duurt ongeveer twee uur.

De werkgroep Venray in Dialoog heeft als droom om tijdens de Week van de Dialoog in vele dorpen, wijken en buurten in de gemeente Venray buurtdialogen te organiseren waar wordt gesproken over het thema Omzien naar elkaar, hoe doe je dat in Venray? Het zou mooi zijn als mensen hun woonkamer of eettafel beschikbaar willen stellen voor een verbindend straat- of buurtgesprek. Als dat lukt, maken we met elkaar Venray een stukje socialer en prettiger. Wie een dialoog in zijn buurt wil organiseren of wil deelnemen aan een buurtdialoog, kan een e-mail sturen naar info@venrayindialoog.nl.


Fruitplukdag ook in Meerlo

Meerlo | Fruitbedrijf Van Lankveld aam de Tienrayseweg 2 in Meerlo deed afgelopen mee met de Landelijke Fruitplukdagen.

Nog niet eerder openden zoveel fruittelers hun boomgaarden, zodat het publiek zelf appels en peren kan komen plukken. Er doen 41 telers verspreid over heel Nederland mee aan de Landelijke Fruitplukdagen in september. Afgelopen zomer was het uitzonderlijk droog en warm. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) verwacht dat de Nederlandse fruitoogst dit jaar wat lager zal zijn dan gemiddeld. Dat komt door het gebrek aan regen, waardoor het fruit minder kon uitgroeien. Dat trof vooral fruittelers in delen van Zeeland en Limburg, omdat daar geen water beschikbaar is om de bomen te kunnen beregenen. In de streken waar telers wel water konden geven, groeide het fruit echter gewoon door. Er wordt daardoor wel meer variatie in kwaliteit verwacht dan andere jaren. Maar door het grote aantal zonuren zijn de appels en peren dit jaar zoeter en lekkerder dan ooit. Toch een positief effect van de uitzonderlijk warme zomer.

Meer informatie over de data en locaties is te vinden op www.defruitigste.nl/plukdagen.


Venray krijgt weer een kerststal

Venray | De voorbereidingen van de plaatsing van de kerststal op de Grote Markt in Venray zijn weer gestart. De organisatie hiervan is in handen van de Stichting Kerststal Venray, die op vrijdag 14 december de stal op de Grote Markt officieel wil openen.

Het bestuur van de stichting is vanaf begin van dit jaar danig gewijzigd. De oud-bestuurders Pierre Pijpers en Joep Krijnen hebben plaatsgemaakt voor de jongere generatie. Het nieuwe bestuur wordt gevormd door Bernie van Lierop (voorzitter), Frank Rozijn (penningmeester) en de leden Hans van Rhee, Giel Krijnen en Huub Stevens. "Het huidige bestuur stapte in omdat de kerstperiode een periode van verbroedering en saamhorigheid is. Een periode waarin het echte familieleven hoogtij viert en waarbij families gelukkig aan elkaar vastklampen om samen feest te vieren en zodoende elkaars warmte te mogen delen", vertelt voorzitter Bernie van Lierop. "Natuurlijk waren er de afgelopen jaren vaker de mededing te horen: Moet dit nog in deze tijd? Het bestuur is overtuigd van de waarde en hoopt de plaatsing van de kerststal de komende jaren te kunnen verzorgen."

''Kerst periode van saamhorigheid"

De kerststal is volgens het bestuur 'een vorm van beleving en ook de komende jaren willen we deze beleving vergroten'. 'We zijn bezig met plannen om dit te bewerkstelligen, met een grote opening van de kerststal, in samenwerking met Winterpret, Kerstboom in het licht, ontvangst en uitleg over het kerstverhaal naar de SPOV-leerlingen toe. Kortom, het bestuur gaat alles in het werk stellen om het kerstverhaal 'levend' te houden en heeft daarvoor de hulp van de gemeenschap nodig. Voor het creëren van deze beleving wordt er ook een beroep gedaan op joekskapellen en muziekverenigingen, die bij de stal een muzikaal deuntje ten gehore komen brengen", meldt Van Lierop.

"Kerstverhaal levend houden"

De organisatie kan natuurlijk altijd donaties en/of sponsoring gebruiken. Wie de kerststal een warm hart toedraagt, kan geld overmaken op bankrekeningnummer NL79RABO0128158816 ten name van de Stichting Kerststal Venray. Dit jaar wordt gewerkt met de Vrienden van de Kerststal. Tegen een jaarlijkse bijdrage van 100 euro kunnen belangstellenden vriend worden van Kerststal Venray en daarvoor ontvangen ze een (digitale) uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening. Vrijwillige donaties zijn ook welkom.

Vanaf de tweede week van december krijgt het Venrayse centrum nog meer het cachet van de naderende kersttijd. Waar op het Schouwburgplein begonnen wordt met de aanleg van de ijsbaan, verschijnt op de Grote Markt de traditionele kerststal. Wie meer wil weten of wil komen optreden, kan contact opnemen met het bestuur via e-mail kerststalvenray@gmail.com.