Gevolgen slechte luchtwassers in Venray onduidelijk

VENRAY | In de gemeente Venray blijken 89 veebedrijven gebruik te maken van één of meer combiluchtwassers die veel slechter de stank wegnemen dan aanvankelijk werd aangenomen. In juli van dit jaar werden daarom de geurberekeningen door de overheid bijgesteld. Op dat moment had Venray veertien vergunningaanvragen met combiluchtwassers in behandeling. Voor zeven aanvragen blijken de nieuwe geurregels een belemmering voor bedrijfsuitbreiding.


Door Henk Baltussen


Ook een nieuwbouwplan (geen veebedrijf) kan last gaan krijgen van de uitstoot van geur die meer is dan verwacht. Uit een eerder verschenen rapport 'Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen' bleek dat combiluchtwasssers gemiddeld de helft minder stank uit stallen neutraliseren dan was aangenomen.

De stankoverlast is dus groter voor de omgeving dan gedacht. Ook in Venray wordt nu in kaart gebracht wat dat allemaal te betekenen heeft. Venray Lokaal heeft er inmiddels vragen over gesteld. Op 1 november wordt duidelijk wat die gevolgen zijn voor boer en burger. Een bureau is dat nu allemaal aan het uitzoeken. Nu is dus al duidelijk dat zeven van de veertien lopende vergunningaanvragen met de nieuwe cijfers bij de hand niet kunnen uitbreiden.

Het is volgens wethouder Martijn van der Putten ook nog niet duidelijk of de beoogde doelstellingen, zoals vastgelegd in de Visie Veehouderij, gehaald kunnen worden.


Wat hij wel kan zeggen is dat door de grotere uitstoot van stank eerder gestelde normen worden overschreden. Ook laat hij weten dat omgevingsvergunningen die reeds verleend zijn, niet worden ingetrokken. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft inmiddels een commissie ingesteld die de nieuwe situatie onderzoekt.

De opdracht van die commissie is: Hoe moet de stank worden verminderd voor omwonenden die daar nu meer last van ondervinden dan op basis van de vergunningverlening mocht worden verwacht?

Van der Putten wacht de uitkomsten af.


'Ik kan het woord niet meer horen'

VENRAY | Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen kan het woord Talentencampus bijna niet meer horen. Dat zei hij vorige week tijdens de raadsvergadering naar aanleiding van de antwoorden van Martijn van der Putten op vragen van Zandbergen. De komst van de Talentencampus blijkt namelijk op losse schroeven te staan.

Door Henk Baltussen

De Talentencampus moet een school worden in de wijk Veltum waar de basisscholen De Keg en Coninxhof onderdak krijgen, alsmede de instellingen voor speciaal onderwijs Focus en Spectrum, de school die eerder Geijsteren Onderwijsgroep Buitengewoon heette.

Eigenlijk had de Talentencampus, waar inmiddels zo'n tien jaar over wordt gesproken, al lange tijd geopend moeten zijn. Maar wethouder Martijn van der Putten zei geschrokken te zijn van de hoge kosten.

Daarom wil hij de Talentencampus nog eens goed tegen het licht houden. Daarbij zijn volgens hem drie scenario's mogelijk: doorgaan met de huidige plannen in Veltum, nieuwbouw op die plaats of de Talentencampus loslaten en de scholen verspreiden. Over een maand of vier wil hij de raad duidelijkheid verschaffen over de mogelijkheden.

Zandbergen toonde zich not amused: "Een droom van Venray is in duigen gevallen. En ga als een haas aan het werk voor duidelijkheid in het belang van de kinderen."


'Raadhuis kan 10 procent besparen'

VENRAY | Het gemeentehuis van Venray kan 10 procent van het huidige energieverbruik besparen. Dat zei wethouder Carla Brugman vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering

Die uitspraak deed ze met het oog op de extra inzet van energie-specialisten door de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Limburg (RUD) waarbij vijftien gemeenten zijn aangesloten, waaronder Venray. Die specialisten kijken bij gemeentehuizen en alle grote bedrijven (allemaal grootverbruikers van energie) in de RUD-regio of er nog winst is te boeken op energiebesparing.

Brugman gaf aan dat er op dat vlak nog heel veel eer is te behalen. Er is volgens Brugman al bekend dat als alle bedrijven voor de komende jaren de RUD-adviezen opvolgen, besparingen kunnen worden behaald die vergelijkbaar zijn met de opbrengst van honderd windmolens.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat vijf extra fte's door het RUD voor de komende jaren worden ingezet (kosten 847.000 euro) met het oog op het besparen van energie, opgewekt door fossiele brandstoffen. Die 5 extra fte's zij afgelopen donderdag tijdens een vergadering van de RUD Noord-Limburg op een zijspoor geparkeerd. Gekeken wordt of binnen de eigen fte-formatie die energie-transitie op poten kan worden gezet. Kleine bedrijven worden vooralsnog niet in het project betrokken.