Weg wordt deels fietspad

WANSSUM/GEIJSTEREN | De huidige Meerlosebaan tussen Wanssum en Geijsteren verandert deels in een fietspad. Parallel aan dat fietspad komt een nieuw aan te leggen weg te liggen om de autoverbinding tussen de twee dorpen in stand te houden.


Door Henk Baltussen


De nieuwe variant van de Meerlosebaan en het fietspad begint bij De Blauwe Steen ter hoogte van de Geijsterse golfbaan en noordelijk van de rondweg die er komt te liggen in de plaats van de N270 die nu nog door Wanssum loopt. Die rondweg gaat onder de Meerlosebaan door. De nieuwe weg en het fietspad zijn in tegenstelling tot de rondweg geen direct onderdeel van het megaproject Mooder Maas. Dat was in eerste instantie wel het geval. Maar na overleg tussen onder meer de dorpsraden van Wanssum en Geijsteren, de projectontwikkelaars van Mooder Maas en de gemeente Venray is besloten om aanpassing van de Meerlosebaan bij de gemeente Venray onder te brengen. Die aanpassing is rigoureuzer dan Mooder Maas aanvankelijk in gedachte had. Dat heeft alles te maken met de verkeersveiligheid. Die moet volgens de dorpsraden optimaal gegarandeerd worden, omdat dagelijks veel kinderen uit Geijsteren gebruikmaken van de Meerlosebaan om naar de school in Wanssum te gaan. Door rijbaan en fietspad te splitsen gebeurt dat nu, volgens dorpsraden en gemeente.
Het fietspad komt, gezien vanuit de richting van Wanssum, rechts van de nieuw aan te leggen Meerlosebaan te liggen.
Er moet nog wel een plooitje glad worden gestreken. Voor de realisatie van het plan moet de gemeente Venray nog een stuk grond verwerven van de baron van Geijsteren. De nieuwe Meerlosebaan komt voor een deel over zijn grondgebied. Dat zei Peter de Veth die namens de gemeente Venray vorige week tijdens een dorpsraadbijeenkomst het nieuwe wegenplan tussen Geijsteren en Wanssum toelichtte. "Als de grond is aangekocht is het streven dat nog dit jaar de Meerlosebaan als fietspad in gebruik kan worden genomen", zei De Veth. Hij verwacht dat de grondaankoop in de eerste helft van oktober rond gaat komen.
Peter Zegers, voorzitter van de dorpsraad Wanssum, is blij met de aanpassing van de Meerlosebaan. "De veiligheid van de kinderen moet worden gegarandeerd. Samen met de dorpsraad Geijsteren zijn we er goed uit kunnen komen."
Hoeveel het Meerlosebaanplan Venray gaat kosten, is nog onduidelijk. Mooder Maas bij in de kosten, maar het is nog niet bekend hoe duur de aankoop van de grond wordt.