Gitarist Bram Doreleijers staat in oktober twee keer in een uitverkocht Carré.
Gitarist Bram Doreleijers staat in oktober twee keer in een uitverkocht Carré. Foto: Rikus ten Brücke

Droom Bram komt uit

MERSELO | In je onderhoud kunnen voorzien met muziek. En dan niet alleen met lesgeven, maar het spelen van muziek, in de studio, maar het liefst op het podium. Voor volle zalen. Die droom is voor de geboren Venraynaar Bram Doreleijers (32) in vervulling gegaan. Als gitarist van Haevn, de nog piepjonge topband die inmiddels al op de meeste grote Nederlandse poppodia stond, staat hij begin oktober twee keer in een uitverkocht Carré in Amsterdam. "Ik ben hier niet alleen erg gelukkig mee, maar voel ook trots."


Door Henk Baltussen

Koninklijk Theater Carré is misschien wel het meest bekende en gerenommeerde podium in Nederland. Alle grote theatermakers en cabaretiers stonden er al, het crème de la crème op zanggebied trad er op, popbands zijn evenwel dunner gezaaid. Die kiezen meestentijds voor AFAS Live of Ziggo Dome, zalen waar toeschouwers uit hun dak kunnen gaan. En juist dat laatste pas niet bij Haevn, waarvan de sound het beste is te omschrijven als dreampop. 'Luisteren met je ogen dicht, vriendelijke oceanen van muziek, even anderhalf uur in een andere wereld, alsof je naar een film kijkt, maar dan met je oren.' Met deze omschrijvingen in diverse recensies is Haevn raak te typeren. De afgelopen clubtour stond Haevn steevast voor uitverkochte zalen.
Bram Doreleijers maakt sinds eind vorig jaar deel uit van dit gezelschap dat in 2015 het levenslicht zag door toedoen van de Amsterdamse producer/songwriter Marijn van der Meer en componist/producer Jorrit Kleijnen. Het duo heeft zich inmiddels verrijkt met Doreleijers, een drummer en een bassist/toetsenist.

'Haevn is niet alleen een band maar ook een project. Het vergt veel van je'


Wat doet een kerel uit Venray, die nu tijdelijk met zijn vrouw Kim (Coppus uit Holthees) en twee kinderen in Merselo woont, in de dat selecte gezelschap?
"Waar moet ik beginnen", lacht de kersverse vader van twee kinderen. "In de muziekwereld kent iedereen elkaar wel. Daarin heb je helaas maar een smalle top die het brood kan verdienen met muziekmaken. Daaronder zit een hele brede subtop waarin het sappelen is. Maar begrijp me goed, daar zitten heel goede muzikanten bij. De meesten verdienen bij met lesgeven. Ik deed dat ook jarenlang. Zat in vele bands, bijvoorbeeld Ape Not Mice, en ben de vaste gitarist van Celine Cairo. Een vriend van speelde eerder in Haevn, In de zomer van 2017 viel ik een keer voor hem in. Toen Haevn en hij uiteen gingen werd een auditie gehouden voor die opengevallen plaats. Vier auditeerden, ik werd gekozen. Je hebt wat geluk nodig, maar je moet ook talent hebben en vooral hard willen werken. Tijdens de optredens gaan we allemaal tot het uiterste, steeds een stap verder willen gaan en Jorrit en Marijn zijn onwijs bevlogen. Haevn is niet alleen een band maar ook een project. Het vergt veel van je. We repeteren nu veel in een studio in Amsterdam voor de komende shows. Haevn heeft nu mijn absolute prioriteit."
Doreleijers, die van Ad Welten de eerste gitaarlessen kreeg, wilde na zijn havo-diploma behaald op het Raayland College, naar het conservatorium. Hij werd afgewezen, ging naar Den Bosch waar hij de hbo-studie Culturele en Maatschappelijke Vorming, afrondde. Doreleijers: "In die periode kwam ik achter het bestaan van de Rockacademie in Tilburg. Daar ben ik naar toe gegaan. Ondertussen gaf ik op heel veel plekken gitaarlessen. Drie jaar terug ben ik daarmee gestopt nadat ik een erg goed jaar achter de rug met optredens. Ik liet me inhuren door bands, begeleidde artiesten en speelde bij studio-opnames. En nu dus Haevn. Dat betekent heel veel voor mij."

Eyes Closed, het eerste album van Haevn, is dit jaar met veel gejuich ontvangen. Radio 3FM nomineerde het album zelfs voor de 3FM Award als Beste Album van het Jaar. "Fantastisch", zegt Doreleijers. "Maar ook Ronnie Flex was genomineerd. Zijn album was ook top, hij heeft een veel grotere aanhang en kreeg de meeste stemmen." Voor Doreleijers verandert er nog meer. Binnenkort verhuist hij met zijn gezin naar Nijmegen.