Het gouden bruidspaar Eric Kreger en Mooritsa Kreger- van Kolm.
Het gouden bruidspaar Eric Kreger en Mooritsa Kreger- van Kolm. Foto: Rikus ten Brücke

Nu wél gek op knoflook

Wanssum | Ze ontmoetten elkaar in Amsterdam, verhuisden naar het zuiden des lands en reisden gezamenlijk de wereld over. Eric Kreger (78) en Mooritsa van Kolm (73) zijn vandaag (donderdag) precies vijftig jaar onafscheidelijk. "We hopen samen zo gezond mogelijk te blijven."

Door Sven Poels

Het liefdesverhaal van echtpaar Kreger begint op 3 maart 1968, op de bedrijvige Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Mooritsa van Kolm, toen nog een jongedame van begin twintig, kocht knoflook en vroeg aan een toevallige passant of die haar tas wilde vasthouden. De toevallige passant was Eric Kreger, die gevat antwoordde: 'Maar ik lust helemaal geen knoflook'. Waarop Mooritsa terugkaatste: 'Ik heb toch niet gevraagd of je bleef eten?'

Die eerste, speelse ontmoeting maakte indruk op beiden. In het weekeinde bleven ze elkaar zien en doordeweeks schreven ze elkaar brieven. "Ik woonde toen al in Eindhoven, Mooritsa nog in Amsterdam", verklaart Eric, die zijn liefje meenam naar concerten en een thuiswedstrijd van Ajax. "Ik vond het heerlijk dat ze ook van voetbal hield." Al vrij snel werd de vervolgstap gezet. Op 27 september 1968, iets meer dan een half jaar nadat de vonk oversloeg, beloofden de twee elkaar eeuwige trouw. Korte tijd woonden ze in Eindhoven, waarna er in 1969 verhuisd werd naar het nabijgelegen Maarheeze. Twee jaar later werd dochter Mirella geboren. "Een van onze mooiste herinneringen, samen met de geboorte van onze twee kleinkinderen", aldus Mooritsa, die in 1981 met het gezin naar Budel verkaste.

Zoals het in die tijd 'hoorde', zorgde de vrouw des huizes voor het huishouden, terwijl Eric de centjes binnenbracht als natuurkundig laboratoriummedewerker bij Philips. Van 1965 tot 1998 had hij een vast contract bij het elektronicaconcern en tot 2004 werkte hij er nog als freelancer. Hij hielp mee aan de ontwikkeling van de videolangspeelplaat (VLP) en was een van de grondleggers van de platte beeldbuis. "En ik heb een lijm ontwikkeld waarmee elektrisch verticaal kon worden geleid in plaats van horizontaal. Vakgenoten weten wel wat ik daarmee bedoel", lacht Eric, zich bewust van zijn jargon. In zijn vrije tijd tekende en fotografeerde Eric. Bovendien maakte hij trouwfilms, die Mooritsa vervolgens in elkaar zette. Maar er waren meer gemeenschappelijke hobby's. De liefhebbers van opera en klassieke muziek bezochten vele uitvoeringen in binnen- en buitenland. Eric: "Sommige opera's hebben we wel tien tot twaalf keer gezien. Die konden we dan vergelijken." Mooritsa: "We genoten er tot diep in de nacht van." Ook werden er gezamenlijk verre reizen ondernomen, zoals naar Jordanië, Costa Rica, Thailand en Kenya. "We zijn op veel plekken geweest, maar daar hebben we nu geen behoefte meer aan", vertelt Eric. "Vroeger was het nog avontuurlijk, tegenwoordig reist iedereen en begint alles steeds meer op elkaar te lijken."

Inmiddels woont het echtpaar twintig jaar in een mooi, ruim huis in Wanssum. "We voelen ons hier thuis, zijn er ook niet meer weg te branden." Mooritsa vult aan: "Het is een schitterend gebied, we zitten veel aan de Maas. We hopen hier samen zo gezond mogelijk te blijven." En de knoflook? "Daar is Eric nu gek op", besluit mevrouw Kreger met een speelse glimlach.