Mevrouw Croijmans-Michels uit Leunen.
Mevrouw Croijmans-Michels uit Leunen. Oude foto

Mevrouw Croijmans

Leunen | Er was een tijd dat op elke boerderij kippen rondliepen. Van de lagere school herinneren we ons nog wel de fraai gekleurde wandplaten van vroeger, met een boerin die een handvol voer uitstrooide voor een toom kippen. Kippen hebben altijd bij het gemengde bedrijf gehoord.

Het aantal kippen op een boerderij varieerde van koppeltjes van vijf tot zes kippen met een haan tot enkele tientallen kippen. Voor deze grotere aantallen had de boer bij zijn boerderij één of meer kippenhokken staan. Ook werden soms kippen en haantjes in een aparte kooi binnen enkele weken vet gemest met tarwe, gerstemeel en bier.
Het is en blijft een prachtig gezicht om kippen te zien rondscharrelen op een boerenerf, alleen zie je het nog maar weinig, omdat de kip een regelrechte eierproducente is geworden.
De verzorging van de kippen was vroeger een taak van de boerin of de dienstmeid ('maad'). Op foto's zie je ook vrijwel altijd vrouwen die de kippen op het erf voeren of die de eieren uithalen. Kippen op de boerderij waren erg gewild. Ze waren goedkoop en vanuit Engeland en Duitsland was er veel vraag naar eieren. De boer hoefde weinig te investeren en de eieren leverden meteen en vrijwel het hele jaar geld op. Hetzelfde gebeurde trouwens met melk.
Vanaf 1961, toen de beperking van bedrijfsvergroting kwam te vervallen, nam het aantal kleine bedrijven met pluimvee sterk af. Door de komst van de EU ontstonden er grote exportmogelijkheden en begon de legbatterij aan een opmars. In 1966 startte in Nederland een bedrijf met 75.000 kippen en er kwam de nodige kritiek over de grootschaligheid. Ook de legbatterij moest het om haar dieronvrien-delijkheid ontgelden. Belangengroepen als Lekker Dier/Wakker Dier voerden campagne tegen de bio-industrie. De Europese Unie heeft vanaf 2012 een verbod op de legbatterijen afgekondigd.

Op de foto haalt Truus Croijmans-Michels de eieren uit. Ze woonde met haar man Piet Croijmans op Overbroek K112, later Kraakse Pas 2. Piet werd geboren op 4 september 1921 te Leunen als zoon van Jakob Jozef Croijmans en Antonia Peeters. Hij trouwde met Anna Catharina Gertruida Michels. Zij werd geboren op 31 januari 1926 in Heide als dochter van Johannes Engelbertus Michels en Petronella Maria Kersten. Piet overleed op 31 juli 1998 te Leunen en Truus op 14 juni 2010 te Venray.

Bron: Maria Classens-Croijmans, Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray