Mindere prettige zaken liggen voor Venray op de loer

VENRAY | Het gaat goed met Venray, de begroting is op orde en burgemeester en wethouders kunnen zonder veel zorgen aan de slag. Dat staat althans in de plannen voor de komende vier jaar. "Maar", waarschuwt burgemeester Hans Gilissen, "de inwoners gaan ook minder prettige dingen meemaken. Anders kunnen we onze ambities en plannen niet waarmaken."

Door Henk Baltussen

Neem bijvoorbeeld duurzaamheid, naast 'iedereen laten meedoen in de samenleving' en veiligheid, een speerpunt van B en W. Om Venray voor 2050 energieneutraal te maken, moet er nog heel wat gebeuren. Zoals overal in Nederland moet ook de gasaanvoer langzaam maar zeker afnemen en op nul uitkomen. "Alle andere vormen van energie-opwekking zijn daarbij bespreekbaar", zegt wethouder Martijn van der Putten (D66). Het college ziet in zonnepanelen en windturbines (er wordt al naar mogelijke locaties gezocht) belangrijke hulpbronnen. "Die moeten ergens komen. Niet iedereen zal hier blij mee zijn", zegt Van der Putten, die met de inwoners van Smakt overleg voert over de komst van een zonnepark. "We hebben hier ook heel veel poep", zegt wethouder Jan Loonen, doelend op het vele landbouwvee dat in Venray huist. "Door vergisting levert dat gas op. Daar gaan we ook gebruik van maken." Daar zal ook niet iedereen even blij mee zijn. 'Maar', zegt het college, 'de kwaliteit van de leefomgeving is ook belangrijk'.
Boeren moeten rekening houden me extra controles op stankoverlast en vergunningen worden nog eens tegen het licht gehouden.
De restafvalstroom in Venray wil maar niet minder worden. "Dat moet anders", vindt wethouder Carla Brugman (Venray Lokaal) die maatregelen daartoe gaat treffen. Dat zal sowieso extra inspanningen voor de burger opleveren. Brugman wil van de gemeenteraad horen hoe ze dat het beste kan aanpakken.
Het college blijft zelfsturing in de dorpen stimuleren.

In dezelfde dorpen is te horen dat de druk op vrijwilligers steeds groter wordt. Wethouder Anne Thielen (CDA) weet dat ook. "Er is een terugloop in het aantal vrijwilligers. Wij kunnen initiatieven uit de dorpen en wijken faciliteren, maar gaan ze door bijvoorbeeld vrijwilligersgebrek niet overnemen."
En dan het geld. Tussen de regels door zijn wat twijfels te bespeuren. "Ik kan niet ontevreden zijn, begroting is nagenoeg sluitend, is vanaf volgend jaar positief, geen gekke dingen doen", zegt Van der Putten. Nieuwe plannen maken is mooi, ze uitvoeren nog mooier. Maar gebeurt dat in 2019, dan moeten er ergens euro's vandaan komen die er eigenlijk niet zijn.