Ruzie in raad over arbeidsmigranten

Venray | De ophanden zijnde komst van 240 arbeidsmigranten in zestig chalets naar de Hulst 1 in Oostrum leverde dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering in Venray een motie van afkeuring op, ruzie en een extra raadsbijeenkomst.


Door Henk Baltussen

De motie van Samenwerking Venray (SW) en ProVenray (samen 6 van de 27 zetels), haalde het niet. Vervolgens liet SW-fractievoorzitter Martin Leenders weten een extra gemeenteraadsvergadering bijeen te willen roepen over de huisvesting van arbeidsmigranten. Als minstens vijf raadsleden achter dat voorstel staan (SW en ProVenray hebben er zes), is dat wettelijk mogelijk.
Uitzendbureau OTTO, dat de chalets wil bouwen, heeft nog geen officiƫle vergunningaanvraag ingediend. "Maar komt die aanvraag er, dan kunnen wij als college hierover het besluit nemen", zei wethouder Jan Loonen. De raad hoeft daar dus niet over bevraagd te worden. Leenders en Joep Gielens (ProVenray) waren op z'n zachtst gezegd 'not amused' over de gang van zaken. "Dit is een gevoelig onderwerp", stelde Leenders. "Denk maar aan de discussie over de melkfabriek in Leunen, waar arbeidsmigranten in zouden komen. Wij moeten echter constateren dat partijen andere partijen niet de mogelijkheid bieden aan te geven wat ze erover denken. De meeste pijn doet het college dat niet de moeite neemt de raad erover te bevragen." Toon Loonen (CDA) vond de handelwijze van Leenders c.s. onbegrijpelijk: "Er is niets gebeurd en nu al een motie van afkeuring." Tino Zandbergen (Venray Lokaal) zei het 'merkwaardig te vinden wat zich hier allemaal afspeelt.' CDA en Venray Lokaal vinden het een 'slechte voorbode voor samenwerking.'