De oefening van het Venrayse korps is bij café Hulsman.
De oefening van het Venrayse korps is bij café Hulsman. Foto: Ad Verhagen

Eerste clusteroefendag

Venray | Een primeur voor de veiligheidsregio Noord- en Midden-Limburg komende zaterdag. De vrijwilligers van cluster Venray organiseren dan een heuse clusteroefendag. Aan de dag nemen de korpsen uit Venray, Gennep, Mook, Vierlingsbeek, Meerlo, Lottum, Sevenum en Horst deel. De Venrayse brandweerpost geldt als kartrekker van de oefendag.

Door Willem Menting

Tijdens deze dag wordt er voornamelijk ingezet op verbroedering tussen de verschillende korpsen. "De laatste tien jaar is er veel veranderd bij de brandweer. Dat heeft voor vele veranderingen gezorgd bij de korpsen. Dit kun je zien als bindingsdag. De korpsen leren elkaar op deze manier kennen", vertelt Ad Verhagen van de brandweer in Venray. Samen met zijn collega Rens Bloemen kwam hij met het idee voor deze dag. "Er wordt geoefend op acht verschillende locaties in cluster Venray. De korpsen wisselen elkaar af en vormen een soort carrousel", legt Bloemen uit.

Ondanks de grote gezamenlijke oefening is voor iedere melding een brandweerkorps beschikbaar. "Stel dat het korps uit Lottum oefent in Sevenum en er komt een melding uit dat gebied, dan snelt het korps uit Lottum naar het incident. Zo houden we het complete gebied gedekt. Er is zelfs een aparte meldkamer ingericht in Horst om dit te coördineren." Het feit dat de acht verschillende korpsen zeven oefeningen voor hun kiezen krijgen, is volgens Verhagen uniek. "Aan het einde van de dag heeft iedereen de tong op de schoenen hangen, dat weet ik zeker. De oefening van het eigen korps wordt overigens niet gedaan."

De oefening van het Venrayse korps wordt zaterdag vanaf 08.30 uur uitgezet bij café Hulsman, op het Henseniusplein. Liefhebbers kunnen de diverse korpsen daar gewoon aan het werk zien. "Toeschouwers zijn van harte welkom om te komen kijken. We willen graag laten zien hoe we werken en op deze manier kan dat", vertelt Verhagen. De laatste oefening eindigt om 16.00 uur. Daarna vertrekken alle korpsen weer naar hun vaste standplaats. "Vanaf dat moment is de bezetting weer normaal en werken alle korpsen weer in hun eigen gebied", zegt Bloemen. Aan het einde van de oefendag wordt in besloten kring ook de winnaar bekendgemaakt.

Het Venrayse brandweerkorps staat er overigens goed op. Met 39 vrijwilligers zijn alle plekken gevuld. "Gelukkig beschikken wij over voldoende vrijwilligers. Dat is bij sommige korpsen wel anders", zegt Verhagen, die als vrijwillig brandweerman leiding geeft aan een groep binnen korps Venray. Naast het coördineren van oefeningen, is Bloemen op werkdagen ook inzetbaar: "Vanuit mijn werk denken ze graag mee over de brandweer. Als ik overdag wordt opgeroepen, mag ik weg. Gelukkig kan dat." Tijdens kantooruren wordt de kazerne in Venray bemand door twee beroepslieden. "Zij gaan snel ter plaatse met een snel interventievoertuig. Zij gaan snel ter plaatse om poolshoogte te nemen, een eerste actie te doen en krijgen wanneer nodig bijval van de grote bluswagen." Verder zijn er nog mensen werkzaam op de kazerne die verantwoordelijk zijn voor onder meer onderhoud.