Anne (links) en Nova zijn zaterdag debutanten tijdens het liedjesfestival.
Anne (links) en Nova zijn zaterdag debutanten tijdens het liedjesfestival. Foto: Henk Lammen

"We gaan genieten"

Venray | Schouwburg Venray is op zaterdag 22 september het strijdtoneel van het jaarlijkse liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas uit Venray. De elf finalisten maken zich op voor een onvervalst avondje met vastelaovesmuziek. Nova Arts en Anne Bloemen uit Venray, beiden 18 jaar, bijten in de eerste ronde het spits af. Als het duo Toezjoër brengen zij het nummer De klok tikt vastelaovend. "We hebben er ontzettend veel zin. Het wordt echt genieten."

Door Henk Lammen

Tijdens het interview loopt Margret van den Heuvel voorbij van het duo Dennis en Margret. Voordat ze 't Stekske binnenloopt voor haar repetitie steekt ze het jonge duo een hart onder de riem. "Het is toch top dat twee zo'n jonge meiden meedoen. Nieuw bloed is altijd welkom." Margret is een ervaringsdeskundige als het gaat om het liedjesfestival. Met het nummer Veranderd doet zij ook een gooi naar de winst zaterdagavond. Als opvolger van het populaire duo Tamara en Stef, dat de laatste twee edities won maar dit jaar het festival aan zich voorbij laat gaan. Van winnen durven de twee youngsters nog helemaal niet te dromen. "Er zijn zoveel sterke nummers", zegt Nova. Anne vult haar aan. "Bovendien willen we plezier maken en vooral genieten. Het is al prachtig dat we mee mogen doen." Nova droomt toch even hardop. "Al zou een plekje op de cd wel heel gaaf zijn. Het wordt in ieder geval spannend genoeg."

Nova en Anne zijn echte hartsvriendinnen. "We kennen elkaar al van de peuterschool", lacht Anne. Het carnaval is beide jongedames met de paplepel ingegoten. Enkele jaren geleden was William Arts, de vader van Nova, prins van De Piëlhaas. Aan zijn zijde stond adjudant Twan, vader van Anne. "We vieren altijd al samen carnaval. Vanaf groep 2-3 van de basisschool. Lekker zingen, dansen en zwieren. Plezier maken." Nova is de aangever, Anne opnieuw de afmaker. "En heel vaak dezelfde pakjes aan."

Laatstgenoemde deed al een keer mee aan het KVL, voor Nova wordt het echt haar debuut. Begin dit jaar hakten beiden de knoop door om deel te nemen aan het liedjesfestival. Ze hadden de minimumleeftijd van achttien jaar bereikt en mochten meedoen. Het was duidelijk dat vader William, muzikant, het schrijven van het nummer voor zijn rekening nam. Uit zijn koker kwam uiteindelijk De klok tikt vastelaovend. Een uptempo-nummer met een knallend refrein en vlotte coupletten. De boodschap is duidelijk. "Iedereen heeft een jaar moeten wachten en dan is het weer zover, carnaval. Samen plezier maken, een feestje bouwen. Dagen aan één stuk, zonder pauze. Dat willen we overbrengen."

Tijdens de gezamenlijke repetities met de andere finalisten kwamen ze in een warm bad terecht. Of de twee jonkies al jaren deel uitmaken van de Piëlhaasfamilie. "Ja, dat is echt. We zijn door iedereen enorm goed opgevangen. Het is een heel gezellige groep." Trotse ouders zullen zaterdagavond de verrichtingen van hun dochters met veel belangstelling volgen. "Mama is zo trots", zegt Nova. "Die vindt het prachtig. Ik sta samen met Anne voor het eerste keer op een podium, met publiek. Ik denk dat we zaterdag zeker zenuwachtig zijn." Anne knikt bevestigend. "Maar als we eenmaal op het podium staan, gaan we knallen. En vooral genieten."

Deelnemers finale

In Schouwburg Venray strijden zaterdagavond vanaf 20.30 uur elf deelnemers in de finale van het liedjesfestival. Zij gaan voor een felbegeerde plek op de cd en de eeuwige roem.

De finalisten zijn dit jaar:

Femilie Janse door 't Joekskoor

Hutjemutje door Goedzat

De klok tikt vastelaovend door Toezjoër

Laevesecht door Gén Vier

Geej en ik door Wieneke

Vriendschap door Now Weej

Veranderd door Dennis en Margret

't je van het door Hej en Zej

Pruuf, lach,geniet door Loss!

Gröts door Rob Arts

Miene sjaal door Kieës mit Kruut.