Bettine Vriesekoop was dinsdag te gast bij Red Stars in Venray.
Bettine Vriesekoop was dinsdag te gast bij Red Stars in Venray. Foto: Henk Lammen

Oud-Europees kampioene in Venray

venray | Oud-Europees tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop was dinsdag te gast bij tafeltennisvereniging Red Stars in Venray. Zij gaf daar een clinic, een initiatief dat ontstond uit een samenwerking tussen diverse partijen.

Door Dennis Stiphout

De timing van de clinic was geen toeval. Tijdens de Week van de Dementie wil de tafeltennisvereniging laten zien hoe belangrijk het is dat ouderen blijven bewegen. Tafeltennis is daar bij uitstek een geschikte sport voor, zo motiveert Vriesekoop: "Uit onderzoek is gebleken dat racketsporten heel erg goed zijn voor het intact en fit houden van het brein. Volgens dat onderzoek kan het beoefenen van racketsporten er misschien voor zorgen dat het proces van bijvoorbeeld alzheimer wordt vertraagd." De Europees kampioene van 1982 en 1992 is momenteel in dienst van de Nederlandse tafeltennisbond. "Ik geef door het hele land clinics aan 45+'ers. Het is bedoeld als binding voor verenigingen, om zo het familiegevoel te bevorderen. Het grote voordeel van tafeltennis is dat je nooit te jong bent om te starten. Bovendien moet je constant goed kijken waar de bal is en daarop reageren. Het is goed voor de samenwerking tussen hoofd en lichaam." Het initiatief, een samenwerking tussen de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB), het Alzheimer Café, Venray Dementievriendelijk en Venray Beweegt, startte met een woordje van de voorzitter van Red Stars: Maurice Achten. Nadat ook Mark Schapendonk, voorzitter van Venray Dementievriendelijk, de aanwezigen had toegesproken, kwam Vriesekoop aan het woord. Zij ging in op het belang van tafeltennis en diverse keuzes die zij in haar carrière maakte. Daarna gingen de aanwezigen aan de slag met verschillende oefeningen. Dat gebeurde onder toeziend oog van initiatiefnemer Joop Verblakt. "Het was een idee van Nick van Sinderen en mij. Bettine promoot het tafeltennis voor ouderen vanuit de nationale bond; Nick heeft haar benaderd. Het doel is om meer ouderen aan het sporten te krijgen. Omdat we bij de vereniging ook een lid hebben dat bij het Alzheimer Café zit, hebben we hen ook benaderd."

De clinic is één van de activiteiten die plaatsvindt in de Week van de Dementie. De week wordt vrijdagmiddag met een voor iedereen toegankelijke, feestelijke middag afgesloten in de schouwburg. Daar vinden enkele muzikale optredens plaats. Schapendonk legt het initiatief uit. "De hele week proberen we dementie in het middelpunt van de belangstelling te krijgen, met als doel de Venrayse gemeenschap ervan bewust te maken dat er veel mensen met dementie in onze omgeving wonen, werken en sporten. In het verleden was er vaak aandacht voor wat er niet meer kon. Nu proberen we het accent te verleggen naar wat mensen met dementie wél kunnen. Dat is namelijk heel veel."