Analyse

Zonneparken zijn gouden handel, ook in Smakt

SMAKT | Op een haar na had Smakt een zonnepark met ettelijke duizenden zonnepanelen binnen de dorpsgrenzen gehad. Enkele inwoners voorkwamen op het laatste moment dat Venrays wethouder Martijn van der Putten een deal met zonnepark-ontwikkelaar Kronos Solar bekrachtigde. Toen hij de bezorgde geluiden uit het dorp vernam, besloot hij het contract met de Duitse ondernemer voorlopig in de koelkast te leggen. Voor dit jaar kan Kronos in elk geval geen beroep doen op de subsidiepot die minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) voor duurzame energieprojecten in het leven heeft geroepen. Wat betekent dat nu eigenlijk voor de verschillende partijen?


Door Henk Baltussen

Een conclusie mag zijn dat duurzame energie in Nederland een wereld op zich is geworden waar miljarden in omgaan. De zonnepanelen schieten als paddenstoelen op de grond, ook windmolens zijn aan een gestage opmars bezig. Daarbij zijn miljarden aan subsidiegelden gemoeid. Alleen al voor dit jaar ligt er 12 miljard euro aan rijkssubsidie klaar voor projecten die duurzame energie opwekken. Concentreren we ons op zonneparken. Wat zijn de kille cijfers die hierbij horen? Boeren kunnen 5000 tot 7000 euro per hectare verdienen (soms nog meer) als ze gronden beschikbaar stellen aan partijen als Kronos Solar. Dat zijn verdiensten per jaar, in dit geval 25 jaar lang. Dat verdient voor boeren beter dan bijvoorbeeld mais verbouwen.

Boerengrond is aantrekkelijk omdat industriegrond vaak twee keer zo duur is

Ontwikkelpartijen kunnen een beroep doen op de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)-subsidie, in het leven geroepen om het voor bedrijven interessant te maken te investeren in duurzame energie. Die subsidie bedraagt momenteel 2500 euro per hectare per jaar. Boerengrond is aantrekkelijk omdat industriegrond vaak twee keer zo duur is. Gemeentegrond is nauwelijks beschikbaar, volgens Kronos-projectmanager Laurens van Ochten, omdat gemeenten de gronden niet voor 25 jaar beschikbaar willen stellen.

Voor volgend jaar is het nog onduidelijk met hoeveel euro's de SDE+-subsidiepot dan is gevuld.
Kronos was er dus veel aangelegen om dit jaar de vergunning voor Smakt binnen te halen.
Dat Kronos druk zet om een vergunning binnen te halen is gezien zijn belang begrijpelijk. Het dorp waar een zonnepark moet komen, is daar vaak niet klaar voor. Smakt ook niet. 'De informatie was niet goed, het ging te snel, veel is onduidelijk en wat wordt het dorp er eigenlijk wijzer van, de impact zal groot zijn', brachten omwonenden vorige week te berde. Zelfs de dorpsraad Smakt-Holthees had volgens eigen zeggen niet door dat door een zonnepark de leefbaarheid in een dorp erop achteruit zou gaan. Omwonenden zochten de feiten haarfijn uit, legden die de dorpsraad voor, de gemeente werd over de onrust ingelicht en plots zette wethouder Martijn van der Putten de rem op de vergunningverlening. 'Smakt moet beter over het zonnepark worden ingelicht'. Moet ook een tegenvaller zijn voor het college. Want met een zonnepark binnen de grenzen maakt Venray een stapje naar een duurzamere gemeente.

'Snelle opmars van zonneparken door gunstige subsidieregeling'

Maar de zonneparken lijken ook het stadium van wildgroei te hebben bereikt. Hoogleraar zonne-energie Miro Zeman van de TU Delft vindt dat de overheid moet ingrijpen. Dat zei hij onlangs bij Omroep Gelderland. "De opmars van zonneparken gaat ten koste van de landbouwgrond." Hij vindt dat gemeenten moeten voorkomen dat weilanden vol komen liggen met zonneparken. Zeman wijt de snelle opmars van zonneparken aan de gunstige subsidieregeling. "Het voordeel van een groot zonnepark is dat het minder kost dan kleinere systemen op daken. De installatiekosten zijn lager bij een park en je hebt veel sneller je investering terugverdiend. Een zonnepark van 15.000 zonnepanelen levert op zo'n 6 hectaren in 25 jaar tijd zo'n 5 tot 10 miljoen euro op voor de investeerder." Het zonnepark bij Smakt is ruim vier keer groter. Tel uit je winst. Smakt is niet tegen zonnepanelen. Maar als het op deze manier wordt aangepakt, als inwoners er last van gaan krijgen, ligt er volgens ze een grens. Zeeman zegt ongeveer hetzelfde: "Let op dat publiek zich niet tegen zonne-energie keert."

Een extra informatie-avond in Smakt met Kronos Solar en de gemeente Venray is geen overbodige luxe.