Uitstel besluit over

zonnepark Smakt

VENRAY | De vaart om in sneltreinvaart een 25 hectare groot zonnepark in Smakt te bouwen is er door de gemeente Venray uit gehaald. Ontwikkelaar Kronos Solar zal wat langer op de vergunning moeten wachten, mocht die er überhaupt gaan komen. Omwonenden en de dorpsraad Smakt-Holthees hebben wethouder Martijn van der Putten vorige week ervan kunnen overtuigen pas op de plaats te maken met het uit de kluiten gewassen zonnepark.

Door Henk Baltussen

De komst van duizenden zonnepanelen op een terrein ter grootte van vijftig voetbalvelden is nog geen gelopen race. Van der Putten bleek vorige week gevoelig voor de bezwaren tegen het zonnepark, die inwoners en de dorpsraad bij hem op tafel legden. Het onderhoud met de dorpsraad was ter elfder ure door Van der Putten geregeld. Dat gebeurde na de dorpsraadvergadering van vorige week maandag, toen de omwonenden Math van de Winkel en Ivonne van Duren het dorpsbestuur duidelijk maakten wat de gevolgen van een zonnepark voor Smakt kunnen inhouden. "De dorpsraad gaf aan wakker te zijn geschud door de omwonenden", legt Van der Putten uit. "Ze bleken niet goed op de hoogte te zijn over het zonnepark en over wat dat met zich mee kan brengen." Dan kan het volgens de wethouder niet zo zijn dat de plannen er zomaar doorgedrukt worden. "In theorie hadden we er rücksichtslos 'ja' tegen kunnen zeggen. Dat doen we nu dus niet. Er moet een extra informatieronde voor Smakt komen."
Voor Kronos Solar is de hapering een tegenvaller van formaat. Met het naar achteren schuiven van het besluit loopt de Duitse ontwikkelaar Stimulering Duurzame Energieproductie-subsidie mis. Dat kan in de miljoenen lopen. "Kronos kan nu inderdaad niet meeliften voor de SDE-subsidie in de najaarsronde", bevestigt Van der Putten. Voor dit jaar ligt er 12 miljard aan SDE-subsidie klaar. "De eerstvolgende subsidiemogelijkheid is nu het voorjaar van 2019. Kronos heeft ook aangegeven snel een gesprek met de gemeente te willen. Dat gebeurt ook."
Ivonne van Duren, die samen met Math van de Winkel (beiden wonen bij de locatie waar het zonnepark moet komen) aan de noodrem trok toen duidelijk werd dat zonder ingrijpen het college 'ja' tegen het project ging zeggen, is blij met de opschorting van het afgeven van de vergunning. "En nu maar hopen dat van uitstel afstel komt", zegt Van Duren, die met Van de Winkel niet zal rusten tot afstel een feit is. Ze zijn vast van plan heel Smakt te mobiliseren om Kronos buiten de deur te houden. Lees ook pagina 7.