Taakstraf en cel voor drugshandel

Venray | Een 32-jarige man uit Venray heeft tussen 20 februari en 15 mei 2018 cocaïne, speed en softdrugs verkocht in zijn woonplaats. Dat stelde de rechtbank afgelopen week in Roermond. De Venraynaar kreeg een taakstraf van 120 uur, een celstraf van 9 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en reclasseringstoezicht opgelegd.

Door Geert van der Star

"Het klopt dat ik gehandeld heb in cocaïne", vertelde de verdachte tijdens de rechtszaak in Roermond. "Ik deed dat samen met een kameraad: we wilden samen geld verdienen. Hij bracht het spul, maar we hadden allebei contact met de verkoper. Er werd bij ons allebei cocaïne geleverd." Dat pakten ze dan samen in. De politie had het drugsnetwerk waartoe de Venraynaar behoorde al in de gaten en luisterde telefoongesprekken tussen verschillende dealers af. De verdachte was niet te beroerd om uit te leggen wat ze daar bespraken. De rechtbankvoorzitter wilde bijvoorbeeld weten wat de Venrayenaar bedoelde toen hij vroeg om 'er drie klaar te maken'. "Ik vroeg hem dan om drie wikkeltjes met 0,3 gram cocaïne te verpakken. Die verkochten we voor 20 euro: zelf mocht ik vijf euro houden, mijn kameraad kreeg ook vijf euro."

De rest van het geld ging naar de verkoper. De Venraynaar handelde naast cocaïne ook in amfetaminen, beter bekend als 'speed'. De verdachte was ook aangeklaagd voor het dealen in heroïne en mdma, maar daar zag de Roermondse rechtbank niet genoeg bewijs voor. De afgeluisterde telefoongesprekken wezen volgens de rechters wel op handel in softdrugs. De Venrayenaar sprak over de telefoon over 'haze', 'wiri' en en 'gras': straattaal voor wiet. De verdachte was zelf drugsverslaafd, had al een strafblad en er was volgens de reclassering een hoog risico op recidive, als hij niet zou worden behandeld voor zijn problemen. De Venraynaar moest daarom van de rechtbank verplicht meewerken aan een ambulante behandeling van verslavingszorgorganisatie VvG.