Sjaak Sluiters, Haj Hofmans, Toon van Heesch en Stijn Jochijms (vlnr) bij de bouwplaats.
Sjaak Sluiters, Haj Hofmans, Toon van Heesch en Stijn Jochijms (vlnr) bij de bouwplaats. Foto: Henk Lammen

Een parel aan het Plein

BLITTERSWIJCK | 't Honk, noem het maar het reserve-dorpshuis van Blitterswijck, moet hier en daar worden opgeknapt en kan best wel een likje verf gebruiken. Maar het zal niet meer gebeuren. Voor carnaval willen de Honk-gebruikers honderd meter verderop hun intrek nemen in het nieuwe multifunctionele gemeenschapshuis. Blitterswijck krijgt een parel aan het Plein, waar zo'n 25 clubs uit het dorp hun intrek nemen.

Door Henk Baltussen


In 't Honk gunnen Stijn Jochijms (voorzitter van jongerensoos DIM) en KBO-voorzitter Haj Hofmans de verslaggever een kijkje in de oude kleuterschool met gymzaaltje. In de donkere soosruimte ruikt het naar natte gordijnen, in het krappe zaaltje met biljart (dit moet wel van de KBO zijn) hangt een wat muffe geur. Het maakt Jochijms en Hofmans niet veel meer uit. Binnenkort maken ze samen met de ouderengymclub en dansgroep Dynamic de overstap naar het dorpshuis 2,0, dat op dit moment een ware metamorfose ondergaat. Sjaak Sluiters, voorzitter van Stichting MFG Blitterswijck, kijkt deze zonnige morgen toe hoe de enkele tientallen centimeters dikke dakisolatie wordt aangebracht. "Ik denk dat dit een van de best geïsoleerde dorpshuizen in de wijde omgeving wordt", zegt Sluiters. "We gaan gebruikmaken van aardwarmte. Dan moet het boven wel goed dicht zitten. Het hele gebouw wordt gasloos. We anticiperen al op de toekomst waarin er geen plaats meer is voor gas als energiebron."

Zo'n tien jaar terug liet Blitterswijck voor het eerst weten dat het dorpshuis aan een rigoureuze opknapbeurt toe was. En dat het de bedoeling was dat alle verenigingen in het dorp die ruimte nodige hebben, er een plek zouden krijgen. "Om versnippering te voorkomen", legt Sluiters uit. "Door samen te werken, kan het allemaal goedkoper. Door krachtenbundeling kunnen de exploitatiekosten omlaag. We waren er met de clubs vrij snel uit."

'Door samen te werken, kan het allemaal goedkoper'

"Nog even hebben we het over de locatie gehad. Moeten we misschien alles verplaatsen naar een nieuwbouw bij het sportveld aan de rand van het dorp? Geen goed plan, was de conclusie. Het moest het gemeenschapshuis worden dat er al stond, bij het dorpsplein met kerk, kroeg en school. Dat is het hart van het dorp. Daar moeten we telkens weer samenkomen. En met zo'n nieuw dorpshuis kunnen we dat."
Achter, vast aan het bestaande dorpshuis, krijgt jongerensoos DIM een hagelnieuw gebouw. "De inrichting doen we zelf", zegt Jochijms, die nu al trots is op het nieuwe honk. Hofmans ziet met de KBO uit naar de ophanden zijnde verhuizing. Hij wijst naar een gat in de vloer. "Daar komt het biljart dat met een liftsysteem in de vloer kan verdwijnen."
"De voorkant van het pand wordt geheel in glas uitgevoerd en geeft uitzicht op het dorpsplein", zegt Toon van Heesch, bestuurslid van de stichting. "Op de eerste etage komt een zaal." Natuurlijk ontbreekt een toneel niet. Dat dit geen goedkoop verbouwing is, zal duidelijk zijn. Voor rond de 1,3 miljoen euro wordt de klus geklaard. De gemeente hoest negen ton op, de provincie 225.000 euro en de rest betaalt de stichting zelf. Sluiters: "We hielden rekening met deze renovatie en hebben in de loop der jaren een mooi spaarpotje opgebouwd."