Langs de Loobeek bij Smakt onder de A73 door, moet een wandelpad komen.
Langs de Loobeek bij Smakt onder de A73 door, moet een wandelpad komen. Foto: Wim Wijnhoven

Wandelpad onder A73

SMAKT | Dorpsraad Smakt-Holthees maakt zich hard voor een wandelpad onder de A73. Het pad moet langs de Loobeek komen. Die beek bij Smakt stroomt onder de snelweg door en gaat aan de andere kant ook onder het Spurkt door.


Door Henk Baltussen


"We zijn al jaren hiermee bezig", zegt dorpsraadvoorzitter Peter Coppus. "Eerder was sprake dat de brug die voor de Floriade over de A73 is neergelegd, naar hier zou komen. Maar later bleek dat die daar bleef liggen. Daarbij was die brug te lang en te duur. De onderhandelingen met de provincie waren al in gang gezet."

Patrick van der Broeck, ooit gemeenteraadslid en wethouder in de gemeente Venray (hij woont in Oirlo), was ten tijde van de Floriade provinciaal gedeputeerde. Inmiddels is hij Dijkgraaf van Waterschap Limburg. Dorpsraad Smakt-Holthees ziet in hem een belangrijke pion in de onderhandelingen over het wandelpad. "Het is nu of nooit", stelt Coppus die binnenkort met een delegatie van Waterschap en gemeente bij de Loobeek een kijkje gaat nemen.
Coppus: "De bedoeling is dat tussen de Loobeek en het pad, dat vanuit Smakt gezien rechts van het water komt te liggen, een veiligheidsscherm komt. Het pad kan in het huidige wandelnetwerk worden opgenomen en is een mooi knooppunt op de route naar Merselo. Het gaat hier over enkele tonnen en het Waterschap zal zeker niet alles betalen. Gemeente en provincie zullen mee moeten doen."