Ysselsteyn-aanvaller Bas Coopmans (links) speelt Jan Keunen van SVOC'01 uit.
Ysselsteyn-aanvaller Bas Coopmans (links) speelt Jan Keunen van SVOC'01 uit. Foto: Rikus ten Brücke

"Meedoen in linkerrijtje"

Ysselsteyn | Hij is pas 21 jaar, maar over zijn voetballeven kan nu al een boek worden geschreven. Bas Coopmans hoopt de komende jaargang eindelijk eens héél seizoen te kunnen spelen én presteren bij Ysselsteyn. "Ik mag het misschien niet hardop zeggen, maar de nacompetitie moet onze doelstelling zijn."

Door Dennis Stiphout

Zondag 4 november 2018 wordt hoe dan ook een bijzondere dag voor Bas Coopmans. Op die dag gaat hij met Ysselsteyn op bezoek bij HBSV. In Hout-Blerick begon zo'n drie jaar geleden een op voetbalgebied zware periode voor de aanvallende middenvelder. Tijdens een wedstrijd tegen Ysselsteyn A1 ging hij in Hout-Blerick door zijn knie. "Ik ging meteen naar de fysiotherapeut, maar daar zeiden ze dat er eigenlijk niets kapot was. In het begin van 2016 ging het wederom mis. Bij een van de eerste wedstrijden ging ik weer door mijn linkerknie. Dit keer werd ik door de fysiotherapeut meteen doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar maakten ze een MRI-scan en werd mijn verwachting waar: mijn voorste kruisband was afgescheurd." Coopmans, destijds een veelbelovende tweedejaars A-speler, had de hoop om na dat seizoen bij de selectie van Ysselsteyn aan te sluiten. Van dat streven kwam niets terecht. In plaats van presteren op het veld was Coopmans veroordeeld tot het revalideren in de sportschool.

Na een revalidatie van ruim negen maanden was Coopmans na de winterstop van 2017 klaar om dát wat hij het liefste doet, weer voort te zetten: voetballen in het witte tenue van Ysselsteyn. Dat gebeurde bij het tweede elftal, maar was ook nu weer van korte duur. "Na een aantal weken ging ik wéér door mijn knie. Na mijn lange revalidatie had ik het gevoel sterker dan ooit te zijn. Het nare gevoel van de blessure was wel minder, maar ik was na die terugslag wel bang om nooit meer te kunnen voetballen. Zeker omdat ik op dat moment zo fit was." Wederom volgde er een MRI-scan. De diagnose viel mee: er zat wat rek op de kruisband, maar van een nieuwe scheur was geen sprake. Stapje voor stapje ging Coopmans het vorige seizoen steeds meer doen. Hij begon bij het tweede elftal, kreeg het vertrouwen van trainer Ruud Jenniskens en had in de laatste zes duels een basisplaats in het eerste elftal te pakken.

Ysselsteyn, vorig seizoen promovendus in de derde klasse, presteerde lange tijd zonder en later mét Coopmans uitstekend. De withemden werden zesde in de derde klasse. Daarop hoopt Coopmans dit seizoen voort te borduren. "Vorig jaar draaiden we een prima seizoen. We eindigden slechts drie punten achter de nummer drie. Ik denk dat je het dan meer dan goed hebt gedaan." De voorbereiding op het nieuwe seizoen verloopt tot nu toe voor zowel Ysselsteyn als Coopmans ook prima. Ysselsteyn won de Venray Cup en de amper een meter zeventig lange Coopmans, die het naar eigen zeggen moet hebben van zijn inzicht en technisch vermogen, maakte veel minuten. 'Ik voel me fit en sterk. We moeten gaan bevestigen dat het vorige seizoen geen toeval was. Ons grote voordeel is dat we een brede selectie hebben, waarin de niveauverschillen onderling minimaal zijn. We willen meedoen in het linkerrijtje, maar ik vind dat de nacompetitie zelfs de doelstelling moet zijn." Het is voor Ysselsteyn en Coopmans te hopen dat de middenvelder dit seizoen vanaf begin tot eind mee kan helpen deze doelstelling te realiseren.