Inzegening Den Doel van St. Sebastiaan.
Inzegening Den Doel van St. Sebastiaan. Oude foto

Inzegening Den Doel

Heide | Boogschieten is een sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. Vroeger was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar tegenwoordig is boogschieten vooral een concentratiesport.

De pijl en boog zijn in bijna alle culturen bekend. Uit rotstekeningen in grotten blijkt dat men in het stenen tijdperk al gebruik maakte van de handboog. Toen de vuurwapens werden uitgevonden, verdwenen pijl en boog van het slagveld en werden ze vooral gebruikt voor de vrijetijdsbesteding. Boogschieten was altijd al een sport geweest, als afgeleide van het oefenen voor de jacht of strijd. In het oude Griekenland was het een vast onderdeel op de talrijke spelen die regelmatig gehouden werden, evenals tijdens ridderspelen in de middeleeuwen. Van oudsher is het een olympische sport.
De patroonheilige van de boogschutters is St. Sebastiaan. Hij was soldaat in het Romeinse leger en kwam als christen op voor zijn vervolgde geloofsgenoten, waardoor hij in ongenade viel bij de keizer. Hij werd gearresteerd en met pijlen doorzeefd. Dat hij het overleefde wordt door gelovigen als een wonder gezien. Niet veel later werd hij alsnog in het circus van Rome doodgeknuppeld. Veel handboogschutterijen en verenigingen dragen nog steeds zijn naam. Zo ook de handboogschutterij uit Heide. Deze werd op 15 augustus 1951 opgericht. Op de foto zien we de inzegening in 1951 van Den Doel bij café Nellen in Heide. In veel dorpen werd en wordt nog vanuit het café op het doel geschoten. De schutters uit Heide hadden in het oprichtingsjaar eenvoudige houten bogen zonder hulpmiddelen. Tegenwoordig is dat wel anders bij de hypermoderne bogen met stabilisatoren en andere hulpmiddelen.

Foto: Werkgroep Historie Heide. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray