Wouter Oosterbeek (in het geel) zoekt een opening in de defensie van de tegenpartij.
Wouter Oosterbeek (in het geel) zoekt een opening in de defensie van de tegenpartij. Foto: Henk Lammen

"Ik ben een jonge god"

Jumpers'76-Jumping Giants 58-85 (33-46). Topscorers Jumpers'76: Wouter Oosterbeek (18 punten), Dirk Laurense (12) en Maarten Wijnen (10).

Venray | De basketballers van Jumpers'76 zijn de nieuwe competitie in de tweede klasse A gestart met een nederlaag. In sporthal De Wetteling won Jumping Giants zaterdag met 58-85. "Nee, niet echt een sterke start", merkt speler Wouter Oosterbeek meteen na het laatste fluitsignaal op. "Het was van onze kant niet goed."

Door Henk Lammen

In vergelijking met vorig seizoen heeft de selectie van Jumpers'76 de nodige wijzigingen ondergaan. Na tien jaar in heren 1 nam Mirko Antheunisse afscheid. Peter Hoeijmakers stopt een jaar vanwege drukke werkzaamheden met werk en school. Moustafa Baidouri keerde terug op het oude nest en Wouter Oosterbeek verdedigt ook weer de geelzwarte kleuren van de Venrayse basketbalvereniging. Jumpers'76 mocht in Claudio Mendes verder een nieuwe aanwinst begroeten. Coach Sinpat Kapriloglu krijgt ook dit jaar de taak om Jumpers'76 voor de tweede klasse te behouden.

In het eerste kwart werd de thuisploeg meteen overrompeld door de kampioen van vorig jaar. Jumpers'76 kreeg met name geen vat op Bas Knijnenburg van de gasten uit Nederweert. Knijnenburg was er persoonlijk met liefst 21 punten verantwoordelijk voor dat Jumping Giants het kwart afsloot met elf treffers verschil: 18-29. In het tweede kwart lukte het Jumpers'76 niet om dichterbij te komen. De gasten maakten goed gebruik van hun fysieke overwicht. De Venrayse basketballers werden op dat aspect volledig afgetroefd. Met een 33-46 ruststand gingen beide ploegen aan de thee.

Dirk Laurense:
'een oude man'

"Ze floten soms wel erg weinig", merkte Oosterbeek na de verdiende nederlaag met een glimlach op. De 24-jarige Venraynaar staat fysiek zijn mannetje en ging onder de basket steeds stevige duels aan. "Ik hou er wel van om een robbertje uit te vechten. Maar in vergelijking met de tegenstander hebben wij een relatief kleine ploeg. In dit soort fysieke wedstrijden breekt ons dat op. Zeker als de scheidsrechters niet fluiten. Dan wordt het lastig. Zeker als bij ons de bal niet goed rondgaat en de passes niet aankomen. Eigenlijk speelden we gewoon te slap."

In de tweede helft ging het aanvankelijk een stuk beter. Jumpers'76 ging steeds meer de grens opzoeken en probeerde mee te gaan in het fysieke spel van Jumping Giants. Oosterbeek: "Na rust kwamen we terug tot zeven punten. In die fase ging het lekker. Zij schakelden vervolgens weer een tandje bij. Daar hadden wij geen antwoord op." Het fysieke spel kostte veel kracht aan Venrayse zijde. In de slotfase van het derde kwart liepen de gasten weer uit naar een verschil van vijftien punten: 51-66. Het laatste en ook slechtste kwart van Jumpers'76 was er eentje om snel te vergeten. Bij de thuisploeg ging alles mis wat er mis kon gaan en hierdoor liep Jumping Giants uiteindelijk uit naar een grote zege met maar liefst 27 punten verschil: 58-85. Oosterbeek miste vorig seizoen vanwege zijn studie Technische natuurkunde in Eindhoven. Hij is blij weer aan de bak te kunnen. "Van mei tot en oktober was ik in Frankrijk. Ik moet nu dus ook weer even aan de conditie gaan werken."

Met zijn 24 jaar behoort Oosterbeek tot de routiniers. 'Een oude man', roept medespeler Dirk Laurense door een vrijwel lege zaal. Wouter reageert gevat. "Ik ben een jonge God", roept hij terug, vergezeld met een veelbetekenende schaterlach. Ondanks de ruime nederlaag blijft de sfeer goed. "Vorig jaar was de opkomst tijdens wedstrijden en trainingen door blessures en werk niet altijd even goed. Ik hoop dat het dit seizoen op dat vlak beter gaat. En dat we uiteindelijk bovenin mee kunnen draaien."