Rowanne Vroomans maakt zich op voor het tweede seizoen in de kleuren van SV Venray.
Rowanne Vroomans maakt zich op voor het tweede seizoen in de kleuren van SV Venray. Foto: Rikus ten Brücke

"Ik was te lui om te lopen"

Venray | Drie keer per week komt Rowanne Vroomans vanuit haar woonplaats Schijndel naar Venray om te voetballen bij de gelijknamige hoofdklasser. Een uurtje heen en vervolgens na de training of de wedstrijd een uurtje terug. De keepster maalt daar niet om. "We hebben een enorm leuke groep. Het maakt me niks uit, want het plezier in voetballen is hier groot."

Door Henk Lammen

Ze begon al in de F-jes van Avanti'31 uit Schijndel met voetballen. Ze was pas zes jaar en stond meteen haar 'mannetje' tussen de jongens. Normaal gesproken belandt in het harde voetbalwereldje de slechtste speler in het doel. Ook bij de kleintjes. Voor de 19-jarige Vroomans was de reden anders. "Ik was te lui om te lopen", schaterlacht ze. Rowanne ziet er zelf wel de humor van in. "Beter gezegd te lui om te voetballen. Daarom ben ik maar gaan keepen." De keepster vond al snel haar weg en was tevreden met een plek onder de lat. Tot en met de B1 speelde ze bij Avanti'31, voordat ze op 17-jarige verkaste naar de toenmalige hoofdklasser Nuenen. Het werd geen onverdeeld succes. "Dat mag je wel zeggen. Het was eigenlijk een groot zooitje. De trainer ging weg en er was op een gegeven moment geen team meer. De overgang naar Nuenen was geen succes."

Op zoek naar een nieuwe club kwam ze via trainer Jan Trienekens terecht in Venray. "Ik kende Jan via vertegenwoordigende elftallen van de KNVB. Ze zaten verlegen om een keepster." In haar eerste jaar toonde Vroomans zich een waardig vervangster van Sanne de Boer. Venray kende vorig seizoen een matige start, bungelde lange tijd in de onderste regionen, maar wist met een prachtige tweede helft het seizoen toch nog glans te geven. "We zijn prima teruggekomen, na de winterstop viel gelukkig alles op zijn plaats. Met een mooie eindklassering als beloning. Venray was voor mij een hele mooie uitdaging. En ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing om hier te komen voetballen. We spelen op een goed niveau en ik heb enorm veel plezier. Dit is een fantastische groep."

Aan het begin van een nieuw seizoen worden de kaarten opnieuw geschud. Vroomans moet de concurrentie aangaan met Svea Hutjens (18) en de piepjonge Lucy Hagens (16). "Er is absoluut geen sprake van haat en nijd wie uiteindelijk eerste keepster wordt. We kunnen goed met elkaar opschieten. Er is een gezonde concurrentie, we leren veel van elkaar en we hebben een topbegeleiding. Met keeperstrainer Jurgen Langenhuizen zijn we heel blij." Na een prima voorbereiding zijn de verwachtingen hooggespannen. "De doelstelling is in de bovenste helft van de ranglijst te eindigen. Maar uiteindelijk zien we wel waar het schip strandt." Venray is als het aan de ambitieuze keepster ligt niet haar eindstation. "Ik wil zo hoog mogelijk keepen. Keepen in het Nederlands elftale zou prachtig zijn. Of in Amerika, het mooiste voetballand dat er is."