Stijn  Hendrix:
Stijn Hendrix: "Ik houd ervan om aanvallers uit hun spel te halen." Foto: Aron van Peer

"Het doel is beter worden"

WANSSUM | Vorig seizoen stond hij als 18-jarige jeugdspeler al in de basis in de twee promotiewedstrijden van SV United en dit jaar behoort hij tot de vaste selectie. Centrale verdediger Stijn Hendrix uit Meerlo rammelt aan de poort van het eerste
elftal.

Door Aron van Peer

SV United liep het afgelopen seizoen promotie naar de vierde klasse mis. Over twee wedstrijden bleek Neerkandia te sterk voor de ploeg van trainer Fenne Smits, die Stijn Hendrix in beide duels opstelde als centrale verdediger. Iets wat Hendrix zelf niet had kunnen bedenken voorafgaand aan het seizoen.

"Toen ik aan het seizoen begon, was ik eigenlijk helemaal niet bezig met het eerste elftal. Maar de trainer wilde wat meer jonge spelers de kans geven en ze bekijken. Toen werd ik voor de eerste competitiewedstrijd tegen Kronenberg (3-1 winst) bij de selectie gehaald." Hendrix, eerstejaars student Sportkunde aan de HAN, maakt als invaller zijn eerste minuten, waarna het hard gaat met zijn ontwikkeling.

Na zijn debuut in het eerste elftal zit de linksbenige Hendrix steeds vaker bij de selectie en komt hij regelmatig in actie. "Op een gegeven moment werd ik op zaterdag bij de jeugd gespaard of speelde ik maar één helft, zodat ik zondag bij het eerste mee kon doen. Achteraf gezien was dat erg goed voor mijn ontwikkeling, want bij het eerste elftal gaat alles iets sneller en kom je tegen sterkere tegenstanders te staan." Als jonge centrale verdediger gaat Hendrix harde duels met grotere en sterkere tegenstanders niet uit de weg. "In het begin was het wel wennen, maar duelkracht en doorzettingsvermogen zijn mijn sterke punten. Opbouwend kan ik nog groeien, maar ik houd van duels en vind het leuk om aanvallers te irriteren en uit hun spel te halen."

Na het winnen van de eerste periode in de competitie is SV United verzekerd van nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse. In de eerste ontmoeting tegen Neerkandia start Hendrix, mede door blessuregevallen, in de basis. Na het gelijkspel (2-2) in Neerkant moet het in eigen huis afgemaakt worden. Voor de return op Sportpark De Meulebèèk kan Fenne Smits weer beschikken over een extra verdediger, maar de trainer laat de piepjonge Hendrix opnieuw in de basis beginnen. "Ik had niet verwacht als jonge jeugdspeler de voorkeur te krijgen boven selectiespelers, maar dat was natuurlijk wel heel mooi. De thuiswedstrijd tegen Neerkandia was speciaal om mee te maken vanwege de sfeer, de fakkels en het grote aantal toeschouwers. Je voelt de druk en wilt laten zien wat je kunt, maar helaas lukte het niet om te promoveren."

In Wanssum verliest SV United na een snelle voorsprong met 1-4. Het mislopen van promotie is een hard gelach voor Hendrix, die met balverlies aan de basis staat van de derde tegentreffer. "Je baalt ervan dat je niet promoveert, zeker als je zo'n persoonlijke fout maakt. Natuurlijk houd je er daarom een vervelend gevoel aan over, maar van dat soort wedstrijden leer je wel veel."

Ondanks de zure nasmaak van de promotiewedstrijden lijkt de talentvolle verdediger de komende jaren een 'zekerheidje' in de selectie van SV United. "Natuurlijk is het mooi dat ik al bij de selectie zit, maar ik ben nog erg jong en heb nog genoeg te verbeteren. Het doel is om als speler en als team alleen maar beter te worden."