Joost Gommans houdt een bal hoog op het hoofdveld van SVOC'01.
Joost Gommans houdt een bal hoog op het hoofdveld van SVOC'01. Foto: Rikus ten Brücke

"We moeten erop klappen"

Castenray | De cijfers van drie bekerwedstrijden zijn niet hoopgevend voor vijfdeklasser SVOC'01 voor aanvang van het nieuwe voetbalseizoen. Drie gespeeld, nul punten, acht doelpunten voor en 27 tegen. Toch zijn volgens speler Joost Gommans (19) uit Castenray cijfers niet zaligmakend. "Met Ysselsteyn en Bevo hadden we twee zware tegenstanders.

Door Henk Lammen

Twee seizoenen geleden leek SVOC'01 af te stevenen op de vierde klasse, maar strandde de ploeg in het zicht van de haven. Aan het einde van de rit stopten enkele dragende, ervaren spelers of gingen in een lager team spelen bij de tricolores. Het resultaat was dat SVOC'01 in de vorige jaargang transformeerde van een hoogvlieger in een ploeg van de onderste regionen. Voor Gommans was het een ver van mijn bed show, hij kijkt liever in de toekomst. Joost groeide op in de jeugd van de fusieclub uit Oirlo en Castenray. Via de F-jes en vervolgens alle standaardelftallen staat hij aan de vooravond van zijn eerste seizoen bij de senioren. Hij ging vervroegd over van de C1 naar de A1 en beleefde aan het einde van het seizoen 2015-2016 een nachtmerrie voor iedere voetballer.

"In mei 2016 verdraaide ik mijn knie in een oefenduel tegen Leunen. Mijn eerste, ernstige blessure. Naar mijn mening duurde het te lang voordat uiteindelijk werd vastgesteld wat er aan de hand was. Ik bleek in mijn linkerknie de kruisband te hebben afgescheurd." Een fikse domper voor de jonge voetballer. Er volgde een revalidatie van bijna een jaar. Aan de start van het voetbalseizoen 2017-2018 was hij pas weer fit. Blessurevrij en zonder angst. "Ik heb af en toe nog wel wat last. Angst? Nee, dat heb ik absoluut niet. Ik vertrouw op de fysio." Voor de nieuwe voetbaljaargang werd hij overgeheveld naar de selectie van SVOC'01. Hij maakte al eerder kennis met seniorenvoetbal in de vijfde klasse. "Vorig seizoen trainde ik een keer per week bij de selectie en speelde nog wat wedstrijden. We hebben een goede mix van jong en oud met een grote groep A-spelers waarmee ik in de jeugd heb samengespeeld. De overgang is dus niet zo groot." Na het bekerechec kijkt de jonge Gommans, die voorin en op het middenveld inzetbaar is, toch vol vertrouwen vooruit. "Het is de uitdaging het dit jaar beter te doen dan vorig seizoen. En dat kan. Door in het veld beter met elkaar te communiceren en na een tegendoelpunt niet te snel de kopjes te laten hangen. Voetballend hebben we best wel een aardig team. We zullen iedere wedstrijd er vanaf de eerste minuut op moeten klappen. Dan komt het heus welk goed met SVOC'01."