Thijs Gerrits kijkt met vertrouwen uit naar de competitie:
Thijs Gerrits kijkt met vertrouwen uit naar de competitie: "Ik voel de gedrevenheid." Foto: Jolijn van Goch

Gerrits terug bij Sporting ST

Tienray | Thijs Gerrits (25) reisde het afgelopen jaar met zijn vriendin door Azië, maar is nu weer terug in Tienray en terug bij voetbalclub Sporting ST. De docent Aardrijkskunde merkt dat er in de afgelopen periode veel is veranderd in zijn team na de komst van trainer Han Friesen.

Door Aron van Peer

Vanwege blessures was het afgelopen seizoen voor Thijs Gerrits een goed moment om dat te doen wat hij altijd al wilde: samen met zijn vriendin rondtrekken door Azië. "We hadden dit al jaren op de planning staan samen. Het had niet echt iets te maken met mijn werk als docent Aardrijkskunde. Het was echt bedoeld als vakantie, dus we hebben eigenlijk negen maanden alleen maar genoten."

Maar negen maanden in het buitenland gedurende het voetbalseizoen betekent voor Gerrits, die al zijn hele leven bij Sporting ST speelt, ook een jaar zonder voetbal. "Na twee maanden begonnen we – mijn vriendin voetbalt ook - het voetballen wel echt te missen. Dus we waren wel blij dat we weer konden beginnen."

"Ik had altijd wat liesklachten maar het voelt alsof ik nu weer echt fit ben." Ondanks de lange periode zonder voetbal valt het Gerrits alleszins mee om weer aan de slag te gaan. "De periode van negen maanden is nog wel te overzien, dus het viel me alles mee om er weer in te komen. Het scheelt dat je vanaf het begin van het seizoen erbij bent en dus samen met de groep start."

Gerrits, die het op het veld naar eigen zeggen vooral moet hebben van zijn werklust en loopvermogen, kijkt met vertrouwen uit naar het komende competitie. "We zijn de afgelopen twee jaar vrij stabiel gebleven. Er zijn misschien een paar spelers weg, maar daar komen weer goede vervangers voor vanuit de jeugd."

In de periode dat hij in Azië zat, is er volgens Gerrits veel veranderd, mede dankzij de nieuwe trainer Han Friesen. "Het plezier is groot en ik voel echt meer gedrevenheid binnen de groep. In de zomerstop is er af en toe zelfs getraind en dan stonden er meer dan twintig spelers op het veld. Dat was voorheen ondenkbaar."

De verwachting is dan ook dat deze gedrevenheid terug te zien is in de competitie. "Ik verwacht inderdaad dat we stukken beter zullen zijn. Vergeleken met vorige jaren moeten de resultaten ook beter gaan worden dit seizoen. Naast de inzet die er nu is, zijn we ook een groep met meer vertrouwen. We zijn allemaal weer wat ouder en beter geworden."

Komend seizoen verwacht Gerrits zich in de basis te spelen als linkshalf. "Dat is wel waar ik op hoop. Voorheen heb ik ook veel als linksbuiten gespeeld, maar ik zie mezelf vooral als aanvallende middenvelder. Met mijn loopvermogen voel ik met thuis op die positie en kan ik ook als een soort box-to-box-speler fungeren."

"Ik verwacht dat ik fit blijf ik en hoop aanvallend de nodige goals te gaan maken." Binnen de groep werd er al stiekem gesproken over het aantal doelpunten en Gerrits heeft wel een aantal voor ogen. "Laatst zei ik tegen de jongens dat ik er vier ging maken. Maar dat was eigenlijk nog wat voorzichtig ingezet, omdat ik de afgelopen jaren niet heel veel gescoord heb. Maar ik durf hier nu wel te zeggen dat ik zeven of acht doelpunten wil gaan maken dit seizoen."