VV Holthees-Smakt-aanvoerder Ruud Janssen:
VV Holthees-Smakt-aanvoerder Ruud Janssen: "Geen straf om in het Brabantse te spelen." Foto: Yvonne Jacobs

"Weinig gezeur in Brabant"

SMAKT | Voor Ruud Janssen (26) was het vervelend dat hij een jaar of zes terug geblesseerd raakte. Hij verloor zijn plekje in het eerste van Volharding in Vierlingsbeek. Toen vv Holthees-Smakt hem vervolgens vroeg of hij zin had bij de club in zijn woonplaats te willen spelen, zei hij ja. Even later kreeg hij de aanvoerdersband om. Het stukje bovenarmtextiel draagt hij nog steeds met trots. "Dit seizoen bovenin de middenmoot in de vijfde klasse F eindigen, zou mooi zijn."

Door Henk Baltussen

Wat als de blessure was uitgebleven en Ruud Janssen de plek in de Vierlingsbeekse hoofdmacht had behouden? "Ik was toen pas een jaar of 21. Dan was ik zonder meer bij Volharding gebleven", zegt de geboren en getogen Smaktenaar zonder aarzelen. Hij debuteerde als zeventienjarige in het eerste van Volharding, toen onder leiding van Stef Sijbers. "Maar ik zou tegen iedereen zeggen de kansen te grijpen die je krijgt, altijd doen. Terugkomen naar thuis kan altijd nog. In het jaar dat ik terugkeerde, besloten meer dorpsgenoten die elders voetbalden, weer bij vv Holthees-Smakt te gaan spelen. De club dreigde nog maar één seniorenelftal over te houden. Dat is funest voor een club. Dat was voor mij ook een belangrijke reden om in eigen dorp te gaan spelen."

Nu weet hij niet meer beter. De club is inmiddels een stabiele vereniging met drie senioren- en een veteranenploeg en een vrouwenteam. "Het gaat prima met Holthees", zegt Janssen, sportdocent op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. "Voor de komende competitie willen we in elke geval de tiende plek van afgelopen seizoen wegpoetsen. Het was het slechtste resultaat dat ik met Holthees meemaakte. Veel blessures waren daar de oorzaak van. Het was niet leuk om telkens maar weer andere spelers van de lagere elftallen te moeten lenen. We hebben nu een mooi stel. Samen met Roy Coppus ben ik de oudste van de ploeg. Ik verwacht dat we goed kunnen meedraaien. Maar voor het kampioenschap reken ik ons niet tot de kanshebbers."


Wie wel, kan Janssen moeilijk inschatten. Maar De Zwaluw uit Oeffelt dicht hij goede kansen toe. "Ook Vios'38 uit Beugen en Merselo eindigen vaak wel bovenin. En wat gaat DWSH'18 (fusieclub van SC St. Hubert en De Willy's red.) doen? Het is gokwerk. Ik denk dat iedereen van iedereen kan winnen. Het zou best wel eens een spannende competitie in 5F kunnen worden." In tegenstelling tot vorig seizoen speelt Janssen met zijn team voornamelijk tegen Brabantse clubs. "En dat is geen straf", stelt Janssen. "Brabantse elftallen zijn vaak wel fysieker, maar daar heb je bijna geen gezeur." Jeugdleden heeft vv Holthees-Smakt niet. Janssen: "We hebben een samenwerkingsverband met SSS'18 in Overloon. Maar we kunnen natuurlijk niemand verbieden om naar Volharding te gaan. Waar ze ook spelen, vaak komen ze op den duur naar hier terug."

Janssen is een van de drie Smaktenaren in de selectie van vv Holthees-Smakt met John Klaassen uit Leunen als trainer. "De meesten komen toch uit Holthees. Dat is geen enkel probleem. Al komen we uit Brabant en Limburg, we voelen ons één dorp. Kinderen uit Smakt gaan bijna automatisch naar de school in Holthees. Nee, op Venray zijn we veel minder gericht." De competitie start Janssen zondag in Oeffelt. "Dan weten we meteen waar we staan."