Jimmy Lucassen speelt bij BVV'27, maar is ook jeugdtrainer bij Borussia Mönchengladbach.
Jimmy Lucassen speelt bij BVV'27, maar is ook jeugdtrainer bij Borussia Mönchengladbach. Foto: Jolijn van Goch

Terug in de vierde klasse

Blitterswijck | BVV'27 is na vijftien jaar terug in de vierde klasse. Volgens Jimmy Lucassen, naast speler van BVV trainer in de jeugdopleiding van Borussia Mönchengladbach én zoon van techniektrainer Marcel Lucassen, gaat de ploeg daarin absoluut geen modderfiguur slaan.

Door Dennis Stiphout

Dat zijn week aardig volgepland zit, valt lastig te ontkennen. Blitterswijckenaar Jimmy Lucassen is hoofdtrainer van het Onder-13 team van Borussia Mönchengladbach, assistent bij de Onder-23 en verzorgt in de techniektrainingen voor de Onder-9 tot en met Onder-13-teams van de Bundesliga-club. Ondertussen streeft Lucassen er ook nog naar driemaal per week op het veld te staan bij BVV'27. "In hoeverre het gaat, probeer ik altijd aanwezig te zijn. Doordeweeks is dat soms wel moeilijk, maar ik probeer het zo te plannen dat het lukt. Het hoort bij het niveau dat niet iedereen twee keer kan komen trainen."

Dat laatste is inderdaad waar. Toch is het niveau van het eerste elftal van BVV de laatste jaren aardig omhoog gegaan. Jaren geleden speelde het eerste elftal van de geel-zwarten op recreatief niveau tussen vriendenteams. Langzaamaan heeft de club zich opgewerkt tot waar het nu staat. In de vierde klasse dus. Lucassen: "Sinds een aantal jaar hebben we een hechte groep. Voor die tijd speelden we bij de reserve-elftallen. Daarna stroomden we in de zesde klasse in en daar sukkelden we een beetje onderin." Toen de zesde klasse verdween en BVV in de vijfde klasse terechtkwam, ging het balletje pas echt rollen. "De kern bestaat uit een aantal oudere jongens, die al langer bij ons spelen. Toen we in de vijfde klasse kwamen, kwamen er een aantal jongens uit het eigen dorp en Venray bij. Dat leidde vorig seizoen tot promotie. We stonden lang bovenaan, maar richting het einde was er wat onrust. Uiteindelijk stapte de trainer (Jef Vels, red.) op. In de nacompetitie nam nieuwbakken trainer Leon Vievermans, reeds gepromoveerd met zijn toenmalige club Melderslo, het over en promoveerden we via de nacompetitie." Dat gebeurde nadat streekgenoot Leunen in de finale van de nacompetitie over twee wedstrijden werd verslagen.

Wat in Blitterswijcks voordeel kan werken, is het feit dat de selectie grotendeels intact is gebleven. In de dug-out begint Vievermans weliswaar aan zijn eerste seizoen in Blitterswijckse dienst, op het veld veranderde er weinig.

Enkel sterkhouder Joost Wijnhoven is vertrokken. Wijnhoven scoorde vorig seizoen aan de lopende band en keerde terug naar Wittenhorst, waar hij in de jeugd ook al voor speelde. Luca Schraven en Gijs Gooren bewandelden de omgekeerde weg. Voor de rest waren er geen mutaties.
"Onze grote kracht is dat we heel erg weinig weggeven. We hebben echt een paar stieren achterin staan, die tegenstanders een hele ongemakkelijke middag kunnen bezorgen. We horen altijd dat Blitterswijck-uit voor veel ploegen onaangenaam is."

Over de competitie-indeling hebben ze in Blitterswijck in ieder geval geen klagen. Reistijden van een half uur of meer zijn uit den boze, daar alle teams uit de buurt
komen.

De derby tegen SV United staat, ook tot spijt van Lucassen, niet meer op het programma. BVV mag zich echter wel verheugen op duels tegen bijvoorbeeld SVEB en EWC'46. Volgens Lucassen ook 'leuke derby's'. Wie denkt dat BVV volgend jaar weer op het laagste amateurniveau speelt heeft het fout.

Volgens Lucassen hoeft zijn team zich niet druk te maken om degradatie naar de vijfde klasse. "Wij gaan sowieso voor handhaving, maar kunnen ook in de middenmoot eindigen. Ik denk in ieder geval niet dat we onderin gaan sukkelen." GFC'33 is in ieder geval gewaarschuwd. Die ploeg zal op 30 september als eerste team het altijd onaangename middagje Blitterswijck-uit mee gaan maken.