Chris Wilschut (links) en Ruud en Hans (rechts) Custers gaan voor het eerst samenspelen.
Chris Wilschut (links) en Ruud en Hans (rechts) Custers gaan voor het eerst samenspelen. Foto: Rikus ten Brücke

Voor het eerst samen in een team

Oostrum | Ze zitten al jarenlang samen bij het kerstdiner, maar speelden nog nooit samen in één elftal. De broers Hans (33) en Ruud (32) Custers en hun zwager Chris Wilschut (29) hopen dit jaar veelvuldig samen te schitteren in het shirt van vierdeklasser Oostrum.

Door Willem Menting

Zowel Hans als Ruud gaat het dit seizoen nog één keer proberen. Beide spelers raakten in het verleden zwaar geblesseerd. Het noodlot trof Ruud in de zomer van 2010. Een zware blessure aan zijn enkel zette zijn wereld op zijn kop. "Ik had net de overstap gemaakt van Oostrum naar Volharding toen het helemaal fout liep. Ik ben twee keer geopereerd bij ViaSana in Mill en later nog twee keer in het AMC in Amsterdam. Het zag er behoorlijk slecht uit en ik heb ook een tijd lang pinnen in mijn enkel en kuitbeen gehad", vertelt de spelmaker. "Ik ben een tijd bang geweest dat ik niet meer normaal zou kunnen lopen. Ik ben blij dat ik nu weer kan voetballen. Ik ga het nog een keer proberen, maar het moet wel verantwoord zijn natuurlijk. Ik betwijfel of ik ooit weer helemaal fit word. Ik wil wel weer van waarde zijn, anders heeft het geen nut."

Ruud speelde al wel samen met zijn zwager Chris. Het tweetal gold zelfs als koningskoppel van het eerste team van Oostrum bij het kampioenschap in 2010. De zware enkelblessure gooide dus roet in het eten. Er kwam een vroegtijdig einde aan zijn voetballoopbaan. Ruud werd zelfs drie seizoenen lang hoofdtrainer van Oostrum. Hij werd twee seizoenen geleden opgevolgd door Ron Spruit, de huidige trainer. Tijdens het seizoen van het kampioenschap van Oostrum speelde Hans in het eerste elftal van Venray. Ook hij kende zware tegenslagen. Op 7 augustus 2012 scheurde hij een kruisband af in een oefenwedstrijd met HVCH. Eind 2016 scheurde hij opnieuw een kruisband, waardoor weer een lange revalidatieperiode volgde. "Aan het einde van vorig seizoen heb ik weer wat wedstrijden gespeeld. Ik wil er nu wel weer staan. Ik heb het voetballen altijd wel gemist dus ik ga het nog één keer proberen."

Wilschut heeft de zware blessures gelukkig altijd ontlopen. De zwager van de broers Custers kijkt uit naar de samenwerking. "We hebben het er aan de keukentafel regelmatig over gehad. Nu gaan we hopelijk samen voetballen. Er is veel concurrentie, maar dat is alleen maar goed." Wilschut verkaste in de zomer van 2014 voor twee seizoenen naar Venray. Daarna keerde hij terug op het oude nest. "We willen dit seizoen graag bij de eerste drie meedoen in de competitie. Het is nog afwachten hoe het niveau is van de gedegradeerde ploegen. Het niveau van Stormvogels is bijvoorbeeld moeilijk in te schatten." Wat de rol van het ervaren trio dit seizoen is, durft geen van allen te voorspellen. De selectie van Oostrum heeft de afgelopen seizoenen een verjongingskuur ondergaan en de broers Custers willen de jeugdige talenten zeker niet in de weg lopen. "Als we fit zijn, zijn we zeker van waarde. Anders kunnen we de jeugd wegwijs maken in het eerste team. Dat is natuurlijk ook wel wat waard. De selectie is een mooie mix tussen ervaring en talent. We hebben een goede groep die nog veel kan groeien. De trainingsopkomst is goed en iedereen heeft er zin in. De club leeft in het dorp. Hopelijk krijgen we een mooi en succesvol seizoen."