Frans Koenen:
Frans Koenen: "Persoonlijk vind ik dat we mee horen te doen voor een prijsje." Foto: Jolijn van Goch

"Herkenbaar voetbal"

Venray | SV Venray staat aan de vooravond van weer een nieuw jaar in de eerste klasse D. Na drie keer achter elkaar in het rechterrijtje te zijn geëindigd is het de intentie om dit seizoen niet voor spek en bonen mee te doen. "Je moet altijd een bepaalde ambitie hebben", bezweert de nieuwe trainer Frans Koenen.

Door Sven Poels

Na zijn tijd als middenvelder bij onder meer NEC, Vitesse en het Engelse Newcastle United haalde Koenen zijn trainersdiploma, waarna hij voor de groep stond bij voornamelijk ploegen in de bovenste regionen van het Nederlandse amateurvoetbal. Onder andere VV De Bataven, VV Germania, GVVV en RKHVV konden voor meerdere jaren rekenen op zijn coachingskwaliteiten. "Ik heb altijd geprobeerd om het hoogst haalbare eruit te halen", vertelt de nu 59-jarige inwoner van Bemmel, die inmiddels al ruim 25 jaar hoofdtrainer is. "De ervaring is er", lacht hij. "Mij hoef je niks meer wijs te maken."

Vorig jaar al werd Koenen gebeld door Wim Vievermans van SV Venray. De vraag of hij het zag zitten om de overstap naar Noord-Limburg te maken, beantwoordde hij na enig wikken en wegen met een 'ja'. Wat gaf de doorslag? "Dat was tweeledig. Enerzijds hoorde ik van mensen en andere trainers dat de club redelijk wat potentie heeft. Anderzijds wilde ik ook weg uit het vertrouwde gebeuren met telkens dezelfde tegenstanders." In december zette hij zijn krabbel onder een eenjarig contract. "Maar de intentie is wel om een aantal jaar te blijven."

"De intentie is om een aantal jaar te blijven"

Koenen kan het nieuwe seizoen beginnen met een jong team dat nagenoeg intact is gebleven. Versterking werd er gevonden in de persoon van keeper Frank Decker (ex-SV Blerick) en middenvelder Jesse Rommen (ex-DESO en –SSS'18). Verdediger Robert Willemse en aanvaller Armend Shala speelden met de gedachte om de club te verlaten, maar bleven uiteindelijk toch. Alleen Dimitris Touratzidis, de Griekse spits die de afgelopen jaren regelmatig op het scorebord verscheen, trok de deur achter zich dicht en verkaste naar het Duitse Union Nettetal. Een gemis, erkent ook de coach: "Spelers die doelpunten maken zijn altijd belangrijk, maar ik kan me beter druk maken om de jongens die er wel zijn. Er staat altijd wel iemand op." Wie dat wordt, is nu nog niet bekend. "We zijn op dit moment nog aan het uitproberen. Danny Pelzer staat regelmatig voorin en doet het daar goed, maar ook Shala, Jeroen Vullings, Bram Vievermans en Ron Kleuskens zijn kandidaten voor de spitspositie."

Het 'probeerelftal' behaalt tot nog toe wisselende resultaten. In oefenduels werd er van BVC'12 gewonnen (2-1) en verloren van SC Bemmel en SSS'18 (beide keren met 2-1). In de beker werd er verloren van Vianen Vooruit (0-1), gewonnen van VV Union (2-0) en verloren van Juliana'31 (0-1). "Voor een buitenstaander is het wisselvallig, maar als ik terugkijk naar de wedstrijden en het materiaal waarmee we moesten spelen, zijn die uitslagen wel verklaarbaar", meent Koenen. "Shala, Kleuskens, Vievermans en Stijn Brinkman waren wegens blessures – gedeeltelijk – niet inzetbaar." Een seizoen waarin er (weer) in meer of mindere mate gevreesd moet worden voor degradatie, wil de kersverse Venrayse hoofdtrainer voorkomen. "Je moet altijd een bepaalde ambitie hebben, wat ik ook duidelijk kenbaar heb gemaakt aan de jongens. Persoonlijk vind ik dat we mee horen te doen voor een prijsje. Of dat nou een periodetitel is of lang bovenin meedraaien, dat laat ik in het midden."

"Je moet altijd een bepaalde ambitie hebben"

Koenen wil de punten het liefst pakken met 'goed, verzorgd en herkenbaar voetbal'. "Zo veel mogelijk in balbezit en van achteruit, maar dat moet dan wel kunnen. Veel ploegen spelen afwachtend, met vijf man in de verdediging." Als die 'muur' niet mooi gebroken kan worden, dan maar lelijk. "We hoeven niet elke week na afloop een compliment te hebben. We moeten punten halen; de rest komt dan vanzelf", aldus de gepokt en gemazelde voetbalkenner.