Etan Huijs op festival Goesting

Venray | Naast een uitgebreid programma in bieren, ongeveer 130 verschillende zijn er te proeven tijdens het Goesting Craft Beer Festival, is er door de organisatie ook een gevarieerd programma met eten en muziek in elkaar gezet.

De muziek op zaterdag wordt verzorgd door het festival Kitsch, dat afgelopen week voor het eerst plaatsvond in het Odapark. De samenwerking met het Goesting Craft Beer Festival is vorig jaar ontstaan en beviel zo goed dat ook dit jaar de programmering weer door Kitsch gedaan wordt. Met Maggie Brown en St. Maane is het Marc Gommans wederom gelukt talentvolle en kwalitatief hoogstaande acts naar Venray te halen. Etan Huijs gaat de zaterdag afsluiten met een up-tempo set waarbij nummers van onder andere Johnny Cash en Neil Young afgewisseld worden met eigen werk. Zondag wordt de muzikale omlijsting verzorgd door een dj die met ouderwets vinyl aan de slag gaat.

Het festivalterrein is gratis toegankelijk. Om mee te doen aan het proeven moet een proefglas aangeschaft worden. Een ticket is tot vrijdag te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/GCBF18. Op het festival zelf is nog slechts een beperkt aantal proefglazen te koop. Zie ook www.proeflokaalgoesting.nl.


Oplichters verduisterden dure dj-set

Den Bosch | De Venrayse eigenaar van een dj-set dacht in april 2016 dat hij een mooie slag had geslagen door de apparatuur voor 355 euro te verhuren aan een stel uit 'Oegstgeest'. De huurders bleken een stel oplichters die hem met een gestolen identiteitsbewijs voor 1622 euro aan apparatuur aftroggelden. Woensdagmorgen stond een stel uit Westervoort voor de politierechter in Den Bosch, als verdachten van deze 'verduistering'. De rechtbank sprak hen vrij.

Door Geert van der Star

Het slachtoffer had de dj-installatie verhuurd via Marktplaats. Op 9 april kwamen drie mensen, een vrouw en twee mannen, het apparaat ophalen met een grijze Opel Corsa. Een van de mannen liet een identiteitsbewijs zien aan de Venrayse eigenaar van de apparatuur. Ze overhandigden de huur van 355 euro en gingen er toen vandoor. Op 12 april zouden de 'klanten' de spullen weer terugbrengen. Op die dag kwam de Venraynaar erachter dat hij was bedrogen. Het identiteitsbewijs bleek te zijn gestolen en een opgegeven mobiel telefoonnummer klopte niet.

Het slachtoffer had echter het nummerbord van de auto genoteerd, waarmee de daders die dag naar Venray waren gereden. Deze Opel Corsa stond op naam van een 24-jarige vrouw, die samen met haar 28-jarige vriend in Westervoort woonde. De verdachten beweerden meteen dat zij niets te maken hadden met de oplichting. Ze waren die dag ook helemaal niet in Venray geweest, vertelden ze. Maar de Westervoortenaren wisten niet wie er die dag dan wel in hun auto had gereden: die leenden ze nóóit uit.

De 28-jarige man beweerde ook dat hij geen dj was en de spullen dus niet nodig had. Op Facebook bleek hij echter te adverteren met een duo-dj act. Het Openbaar Ministerie zag genoeg bewijs voor een veroordeling. Advocaat W. Strijbos wees op het signalement van de vrouwelijke dader: die was 'blond en tenger'. Zijn cliënte was in april 2016 hoogzwanger. Rechter A. Kap sprak beide Westervoortenaren vrij wegens gebrek aan bewijs. "Ik kan vaststellen dat die auto daar geweest is, maar ik kan de verdachten hier niet plaatsen."

Het slachtoffer, dat om een schadevergoeding van 1622 euro had gevraagd voor de vervanging de dj-set, krijgt daarom niets terug.


'Vrijwilligers in de dorpen ervaren steeds meer druk'

HEIDE | Het beroep dat op veel vrijwilligers in de dorpen wordt gedaan, loopt uit de hand. De druk op die mensen neemt toe en daardoor is de kans groter dat ze uiteindelijk afhaken. Dat moet worden voorkomen.


Door Henk Baltussen

Aan het woord Jan Nelissen, die tijdens het Venrayse dorpsradenoverleg (Nelissen is voorzitter van het overleg) vorige week in Heide de problematiek aan de orde bracht.

"Zelfsturing en burgerparticipatie in de dorpen is prima, maar niet oneindig", bracht hij naar voren. "Het is natuurlijk prachtig dat de dorpen meer inspraak hebben gekregen en meer zelf kunnen en mogen doen. Het motiveert en stimuleert de inwoners. Vanuit die gedachte zijn er veel initiatieven ontstaan. Dat is ook zo met de gemeente doorgesproken."

Maar de dorpen merken, zoals in Heide viel te beluisteren, dat dat steeds meer werk met zich meebrengt. Daarvoor worden vaak de vrijwilligers naar voren geschoven die al bij meerdere projecten zijn betrokken. Nelissen: "Die vrijwilligers werken vaak nog en moeten in de avonduren opnieuw aan de bak, voor het dorp. Ze draaien op die manier tropendiensten. We merken dat we veel vrijwilligers gaan overvragen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het werk moet over meerdere hoofden worden verdeeld."

De dorpen zoeken naar een goede balans om die zelfsturing op een fatsoenlijke manier overeind te houden. Daartoe willen de dorpsraden op 1 oktober in overleg gaan met het college van Burgemeester en Wethouders van Venray. Dat zelfsturing nut heeft, erkent Nelissen direct. "Wat de gemeente in jaren niet klaarkreeg, spelen we nu veel sneller klaar. In Oirlo is zo'n 70 procent van de inwoners in een vereniging actief. De betrokkenheid is dus groot. Nu is het nog zoeken naar die vrijwilligersbalans."