'We willen dat zonnepark hier niet. Echt niet'

SMAKT | Dorpsraad Smakt-Holthees en Math van de Winkel en Ivonne van Duren, die het zonnepark als een ernstige bedreiging zien voor hun woongenot en voor het dorp Smakt, spraken maandag af direct actie te gaan ondernemen. Actie die bedoeld is om in Smakt draagvlak te scheppen tegen de aanleg van het Kronos Solar-zonnepark.


Door Henk Baltussen

"Want we kunnen alleen meewerken als het dorp dat ook wil", legt dorpsraad-voorzitter Peter Coppus uit. Als eerste krijgen in het weekeinde alle inwoners een brief in de bus waarin de ontwikkelingen aangaande het zonnepark worden beschreven. En ook wat de gevolgen zullen zijn voor Smakt. De initiatiefnemers hopen zo voldoende inwoners te mobiliseren, zodat ook de dorpsraad zich op kan gaan werpen tegen de plannen van Kronos Solar.

Van de Winkel en Van Duren doen nog maar eens hun beklag over de ondoorzichtigheid en impact van de plannen. Van Duren: "Zo gaan we bij de aanleg vier maanden lang, zes dagen in de week overlast krijgen van het heien van de vele palen in de grond. Er komen zo'n duizend vrachtwagenbewegingen. Het lassen van de ijzeren palen veroorzaakt eveneens herrie. En als er dan een veld van zonnepanelen ligt, is dat voor de komende 25 jaar. 'We zaaien gras en laten er schapen onder lopen', zegt Kronos. We geloven er niets van. Wij zijn niet tegen zonnepanelen. Het tegenovergestelde is waar. Maar leg eerst de daken van huizen en stallen vol. Offer geen vruchtbare grond op. Daar moet ook volgens de minister zeer terughoudend mee worden omgegaan."

Van de Winkel en Van Duren hebben berekend dat Kronos Solar met het Smakter project in 25 jaar zo'n 20 miljoen gaat verdienen. De eigenaar van de grond blijkt zo'n 100.000 euro per hectare op te strijken. "Het dorp heeft er niets aan. Het levert hier niemand wat op. De boeren hebben er meestal wel oren naar hun grond daarvoor af te staan", weet Van de Winkel. "Die kunnen zo meer verdienen dan er bijvoorbeeld maïs op te zetten."

"Jammer dat zonnepanelen zo in een negatief daglicht komen staan", zegt Van Duren. "Dat willen wij ook niet. Maar het proces is al in een vergevorderd stadium. Hopelijk dat de gemeente nog iets voor ons kan gaan betekenen. En dat ze niet klakkeloos een handtekening ergens onder gaan zetten. Want wij willen dat zonnepark hier niet. Echt niet."

ProRail zegt geen partij in het geheel te zijn. Als de zonnepanelen op tenminste elf meter van het spoor komen, levert het voor ProRail geen problemen op.


Sleutel voor nieuwe huurders Schuttersveld

Venray | Deze week is het dan zover. De bewoners van de 35 appartementen van het Schuttersveld ontvangen hun sleutel. Afgelopen periode is hard gewerkt om het voormalige verzorgingshuis Schuttersveld aan de Bergweg in Venray klaar te maken voor een tweede leven. In dit woongebouw gaan maatschappelijke partners en mensen die op zoek zijn naar een tijdelijke woonplek samen wonen en leven.

De nieuwe huurders hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen: ze willen elkaar helpen waar het kan en samen zorgen voor een fijn, leefbaar gebouw. Deze bereidwilligheid was ook duidelijk te merken tijdens de kennismakingsavond op 29 augustus, waar de bewoners elkaar hebben ontmoet en met elkaar gesproken hebben hoe ze van het Schuttersveld een fijne plek willen gaan maken. Ook willen de bewoners van de Kompaswoningen regelmatig met elkaar de handen uit de mouwen steken om een bijdrage te leveren aan het gebouw en aan de leefbaarheid in de wijk. Deze Kompaswoningen vormen slechts één deel van het concept. Schuttersveld maakt het mogelijk dat wonen en werken samengaat met ontmoeten, leren, ontwikkelen en verbinden door de maatschappelijke partners, geselecteerd door een brede vertegenwoordiging van betrokken partijen, die de overige ruimten in Schuttersveld gaan gebruiken.

Wonen Limburg en de gemeente Venray maken op 19 september de maatschappelijke partners bekend, die in Schuttersveld hun intrek gaan nemen. De bekendmaking vindt plaats tijdens het tekenmoment van de contracten. Vanaf dan is vanaf de singel het bouwbord te zien met hierop alle deelnemende partijen. Aannemer Van Wijnen Zuid heeft voor Wonen Limburg een mooie mix aan appartementen gerealiseerd. Partijen zijn inmiddels met de voorbereidingen gestart voor de benodigde aanpassingen van de overige etages, waar de maatschappelijke partners hun nieuwe thuis gaan vinden. Er wordt hard gewerkt dat nog voor het einde van het jaar de nieuwe bewoners hun intrek kunnen nemen in het vernieuwde Schuttersveld.


Munitie uit WOII

Overloon | Bij de Venrayseweg in Overloon is door een omstander munitie aangetroffen in een beek.

De politie kwam na de melding ter plaatse om te kijken wat er precies in het water lag. De opgeroepen agenten troffen in de beek flink wat patronen aan uit de Tweede Wereldoorlog aan, waarna ze de brandweer van Vierlingsbeek inschakelden. De brandweer haalde onder het toeziend oog van de politie de patronen uit het water. Die zorgt op haar beurt voor de afvoer van de munitie.