Hans Zelm laat een van zijn werken zien aan coach Mariëlle van der Beele.
Hans Zelm laat een van zijn werken zien aan coach Mariëlle van der Beele. Foto: Henk Lammen

Ontwikkeling centraal

Venray | Op zondag 23 september wordt een open dag gehouden bij KunstWerkPlaats Venray. Van 11.00 tot 15.00 uur opent de werkplaats de deuren van de twee ateliers aan de Oude Oostrumseweg 19c en in het Annapark in Venray voor de bezoekers. "De mensen kunnen informatie krijgen over de werkplaats, kunnen de kunstwerken bewonderen, er worden rondleidingen verzorgd en verschillende deelnemers zijn aan het werk. Het geeft een beeld van wie we zijn en wat we doen", zegt coach Mariëlle van der Beele, een van de vijf coaches van de kunstwerkplaats.

Door Henk Lammen

De KunstWerkPlaats Venray biedt geregisseerde dagbesteding op het gebied van kunst en creativiteit. Het aanbod van creatieve activiteiten is zeer uitgebreid en wordt altijd afgestemd op de wensen van de deelnemer. "We bieden een prettige en zinvolle besteding van de dag. Meedoen en erbij horen kan voor kwetsbare mensen best lastig zijn. Wij helpen hen te werken aan structuur, zingeving en zelfvertrouwen", zegt Van der Beele. "We zorgen voor professionele ondersteuning voor de mensen, die veelal een psychische kwetsbaarheid of een lichamelijke beperking hebben. Daarbij proberen we de deelnemers te prikkelen om hun creatieve talenten te ontwikkelen. Hun zelfvertrouwen op te krikken. Je ziet nu al vaker reacties van 'wow, heb ik dat gemaakt?' In alles staat de persoonlijke ontwikkeling centraal." In de twee werkplaatsen kunnen de deelnemers schilderen en tekenen, zich bekwamen in fotografie, maar ook beeldhouwen, keramiek, handwerken, sieraden maken en metaalbewerking behoren tot de mogelijkheden. De ongeveer 40 deelnemers kunnen sinds medio 2017 terecht in een vroegere, ruime fabriekshal aan de Oostrumseweg. Eind vorig jaar werd vanuit de al langer bestaande locatie in het Annapark verhuisd naar een nieuw atelier in het stadspark. Van der Beele: "Een supermooie locatie tussen bomen, in de natuur. Voor de mensen een bijzonder inspirerende omgeving."

Geregisseerde dagbesteding valt in veel situaties onder de WMO. Hiervoor kan een vergoeding aangevraagd worden bij de gemeente. Van der Beele: "Samen met een medewerker van de gemeente worden de mogelijkheden besproken tijdens een keukentafelgesprek. Vanuit de KunstWerkPlaats kunnen we ondersteuning bieden bij het aanvragen en het voeren van een dergelijk gesprek." De coach onderstreept dat de kunstwerkplaats meer biedt dan alleen een leuke dagbesteding. "Deelnemers hebben vaak ook weinig sociale contacten. Hier leggen ze nieuwe contacten. Drinken samen een kopje koffie, werken met elkaar. Gezelligheid en sfeer zijn minstens zo belangrijk als het creatief bezig zijn." Hans Zelm is een van de mensen die actief is in het atelier in het centrum van Venray. Hij geniet telkens opnieuw als hij in de kunstwerkplaats aan de slag gaat met tekenen en schilderen. Voelt zich er echt thuis. Zelm gebruikt diverse materialen, werkt met pastelkrijt, maakt aquarellen en pentekeningen. Hij nam ook het initiatief voor een nieuw project om samen met andere deelnemers werken te maken. "De een schildert de achtergrond, de ander op de bovenlaag bijvoorbeeld figuren. Het is een mooie uitdaging om samen iets te maken. Hopelijk kunnen we hier meer vormen van samenwerking realiseren. Dat zou heel mooi zijn."