Naeve de Kerk-tour in Oostrum

Oostrum | De Naeve de Kerk-tour van Frans Pollux start op zondag 16 september bij zaal Niëns in Maasbree. De tour brengt Pollux en band langs acht Limburgse dorpen, waaronder ook Oostrum. Aan de hand van typisch hedendaagse dorpsproblemen; ontgroening, vergrijzing, de kracht van krimp haalt hij in een muzikale talkshow verhalen op.

Is een dorp nog leefbaar zonder pinautomaat? Komen jongeren weer terug zodra ze kinderen krijgen? En hoe gaat het ondertussen met de fanfare? Vragen die in ieder dorp leven en centraal staan in de concertreeks Naeve de Kerk van Frans Pollux. De concerten vinden plaats op zondagmiddag in gemeenschapshuizen 'naast de kerk'.

In elk dorp haalt Pollux één verhaal op dat hij verwerkt in een liedje. De liedjes worden opgenomen, gebundeld en uitgebracht op het conceptalbum Naeve de Kerk, dat wordt gepresenteerd tijdens een groot slotconcert op zondag 20 januari in De Maaspoort in Venlo. Via Facebook en website kunnen de bezoekers van de concerten vervolgens de totstandkoming van 'hun' plaat volgen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.franspollux.nl.

In bijna alle Limburgse dorpen zijn grote veranderingen aan de gang: jongeren trekken weg en de huizenmarkt staat onder druk. Tegelijkertijd heeft elk dorp een groeiende groep vitale senioren die een groot deel van het vrijwilligerswerk in hun dorpen oppakt. Hoe ga je als dorp daar mee om? Hoe hou je de boel bij elkaar? Genoeg thematiek om te bespreken met een aantal personen uit het dorp, als aanvulling op het concert. In navolging van de thematiek wordt bij de organisatie van het concert samenwerking gezocht met een plaatselijke vereniging. In veel gevallen is dat de carnavalsvereniging, maar er zit ook een harmonie tussen. De vereniging zorgt voor de lokale publiciteit voor het concert.

De Naeve de Kerk-tour bezoekt dorpen op zondag na de mis. De concerten beginnen om 15.00 uur. In elk dorp is een passende locatie gezocht. In veel gevallen is dat het lokale gemeenschapshuis. De tour bestaat uit optredens in acht verschillende dorpen waaronder een op zondag 30 september in Oostrum.


Grote Clubactie

Venray | Vanaf 15 september gaan 225.000 clubleden op pad om loten van de Grote Clubactie te verkopen.

Leden van verenigingen uit Venray doen mee aan de jaarlijkse actie om hun clubkas een financiële injectie te geven. Verenigingen in Nederland rekenen elk jaar op de opbrengsten van de Grote Clubactie om de clubkas te spekken. Clubs hebben deze middelen vaak hard nodig, voor de aanschaffing van nieuwe materialen of de organisatie van een jeugdactiviteit. Maar liefst 80 procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Jaarlijks doen er 5.500 sport-, cultuur- en hobbyverenigingen mee aan de landelijke actie. Zo'n 225.000 lotenverkopers realiseren daarmee samen rond de 9 miljoen euro.

Verenigingen halen met deze actie per club gemakkelijk een bedrag tussen de 1.000 euro en 15.000 euro op. Verenigingen kunnen nog steeds deelnemen aan de actie. Ga hiervoor naar clubactie.nl of neem contact op via telefoon (013)4552825. Dit jaar nemen in Venray Ars Musica, badmintonclub Venray, bowlingvereniging Venray, judovereniging Venray, Jumpers 76, SV Venray, tafeltennisvereniging Red Stars en zwemvereniging Spio aan de actie deel.


Bouledrome rustplaats Singelloop

Venray | De vijfde editie van de Venrayse Singelloop vindt plaats op zondag 7 oktober.

In 2015 is het programma uitgebreid met wandeltochten, onder de naam Boot de Vocht Wandeltochten. Een schot in de roos want het aantal deelnemers steeg van 292 in 2015 naar 368 in 2016 en 565 vorig jaar. Vanaf de eerste editie is Bouledrome Venray een centrale rustplaats waar, met uitzondering van de vijf kilometer, alle wandelaars kunnen genieten van een rustmoment en een kopje koffie of thee kunnen kopen. Dit jaar is er ook de mogelijkheid om een kop soep te kopen en uiteraard wordt er gezorgd voor een muzikaal onthaal. Bouledrome biedt de komende editie wandelaars 75 waardebonnen aan om op 21 oktober van 14.00 tot 16.00 uur gratis te komen boulen. De gelukkigen krijgen op deze dag ook een gratis kop koffie of thee aangeboden.

De wandelaars kunnen op vertoon van het startbewijs een envelop trekken uit een grote doos. Voor alle wandelaars zit er een envelop in de doos, in 75 hiervan zit een waardebon. Inschrijven voor de wandeltochten kan via https://www.venraysesingelloop.nl/inschrijving-wandeltocht/ Het inschrijfgeld bedraagt bij voorinschrijving 4,50 euro en bij daginschrijving 6 euro. De voorinschrijving sluit op vrijdag 5 oktober om 18.00 uur. Deelnemers die voor vrijdag 21 september inschrijven, krijgen het startbewijs thuisgestuurd. Van het inschrijfgeld gaat eenderde deel naar het goede doel, Stichting Leergeld.


Landschapsgids

Venray | Altijd al meer willen weten over het landschap in het Maasdal? IVN-afdelingen De Maasdorpen en Geijsteren-Venray houden voor IVN Regio Maasdal de cursus Landschapsgids Maasdal voor mensen met interesse voor landschap, natuur en cultuur.

Het doel is mensen op te leiden tot landschapsgidsen die zelfstandig een excursie kunnen ontwerpen, uitzetten en begeleiden. De cursus gaat op zaterdag 13 oktober van start. Tijdens de cursus worden de volgende gebieden bezocht: natuurgebied De Vilt, project Ooijen-Wanssum, Mookerhei, Groeningse Bergen, Griendtsveen, Bronlaak, Museum Cuyk en Lottum e.o. Aanmelden voor 4 oktober bij cursuscoördinator Cora Oosendorp via e-mail coraoostendorp@gmail.com. Er is een kennismakingsavond op donderdag 4 oktober om 19.30 uur in 't Zoemhukske aan de Kasteellaan 3 in Horst.

De cursusprijs bedraagt 160 euro.