De locatie van het zonnepark ligt langs de A73 aan de andere kant van de Spurkt.
De locatie van het zonnepark ligt langs de A73 aan de andere kant van de Spurkt. Foto: Rikus ten Brücke

Opstand tegen zonnepark in Smakt

SMAKT | Het heeft er alle schijn van dat Smakt massaal in opstand komt tegen de aanleg van een 25 hectare groot zonnepark bij het dorp. De dorpsraad werd maandag door enkele verontruste omwonenden bijgepraat. "We hebben de impact van het zonnepark onderschat", liet interim-dorpsraadvoorzitter Peter Coppus weten.

Door Henk Baltussen

Eind mei dit jaar werden de inwoners volgens de omwonenden Math van de Winkel en Ivonne van Duren door ontwikkelaar Kronos Solar 'vluchtig en op een vreemd tijdstip' ingelicht over het zonnepark dat eraan zit te komen. "Veel mensen waren toen nog aan het werk", zegt Van de Winkel. "Het beperkt aanwezige publiek werd inhoudelijk wat bijgepraat. De dorpsraad later ook, maar die heeft er verder niets mee gedaan. Ik vind dat echt onbegrijpelijk. Dit is een project dat veel gevolgen heeft voor Smakt. Vruchtbare grond ter grootte van vijftig voetbalvelden verdwijnt, de natuur lijdt eronder, we krijgen last van geluidsoverlast, de leefbaarheid van het dorp gaat eraan."
De dorpsraadbijeenkomst in Smakt ging gepaard met de nodige emoties. Van de Winkel en Van Duren voorzagen de vergadering van informatie die onbekend was bij de aanwezigen. Een heikel punt is de geluidsoverlast die een zonnepark met zich mee kan brengen. Dat heeft alles te maken met de snelweg A73 waarlangs de zonnepanelen komen liggen. Kronos meldt in zijn rapport dat de A73 het geluid van het zonnepark zal overstemmen. Rijkswaterstaat, dat evenals drie anderen zienswijzen tegen het park indiende, geeft aan dat de snelweg de herrie alleen maar kan vermeerderen. Dat heeft te maken met het feit dat snelweggeluiden nu nog door de zachte landbouwgrond worden geabsorbeerd. Een zonneakker heeft dat absorptievermogen niet, waardoor er juist meer herrie ontstaat.

De zonnepanelen komen tussen de A73 en de spoorlijn in en raken op een gegeven moment bijna de Sint Jozeflaan, de doorgaande weg bij Smakt. Onacceptabel ook voor Van Duren die van het project inmiddels een complete studie heeft gemaakt. "Kronos is hier al twee jaar mee bezig. Die info-avond was hals over kop. Het moet nu allemaal snel gebeuren, kennelijk. Daarvoor is de vakantieperiode gebruikt als veel mensen op vakantie gaan. Nog net op tijd kon er bezwaar worden ingediend. De gemeente heeft ons ook veel te laat geïnformeerd." Naast Rijkswaterstaat, Van de Winkel en Van Duren heeft ook de naastgelegen camping De Oude Barrier een zienswijze ingediend.
Deze week hebben de omwonenden een gesprek met Venrays wethouder Martijn van der Putten en een juriste. De gemeente heeft de dorpsraad afgelopen dinsdag voor een onderhoud uitgenodigd. Dat vindt donderdag (vandaag) plaats.

Lees verder op pagina 9.