Oorlogsveteranen bezoeken Venray

Venray | Op donderdag 13 september wordt een groep Engelse veteranen en hun familie en begeleiding ontvangen door vrijwilligers bij De Witte Hoeve in Venray. De groep verblijft hier een week. Tijdens deze week zijn diverse excursies en bezoeken gepland.

Op zondag 16 september wonen de veteranen om 11.00 uur de ceremonie bij op het Engels kerkhof ter nagedachtenis van hun gevallen kameraden en onze bevrijders. Dit is een emotioneel moment, maar ook een erkenning van hun inzet. Na afloop kan er in De Witte Hoeve nagepraat worden.

Dinsdag 18 september gaat de groep naar het Nederlands Militair Ereveld Grebbeberg, waar, na een toespraak, een krans wordt gelegd. Aansluitend wordt de Gedachtenis Kerk in Rhenen bezocht voor een christelijke overweging en een lunch. 's Avonds is er een feestavond, of, zoals de Engelsen zeggen, 'the social evening', in De Witte Hoeve. De damesgroep Starlightsisters met een jaren '40 en '50 repertoire treedt op, waarna een tombola wordt gehouden. Na de tombola sluit Muziekmakereej Blaos Um Op de avond af. De toegang tot deze avond is voor iedereen gratis.

Woensdag wordt er een Maashoppercruise gemaakt vanaf Steyl naar het zuiden richting Roermond. 's Avonds is er entertainment in de vorm van een optreden van het koor A Djambo, gevolgd door GZN, een ensemble uit het Venrayse Mannenkoor. De avond is voor iedereen toegankelijk en de toegang is gratis.

Donderdag staat de bus vroeg klaar voor de terugreis naar Engeland. Volgend jaar is er de grote viering van het 75e bevrijdingsjaar van Venray in oktober.


Herdenking bevrijding Veulen

Veulen | Op de 50ste bevrijdingsdag is een door Veulenaar Gerrit Reintjes samengesteld boek uitgebracht met de titel Toew 't Väöle schröwde.

In dit boek hebben enkele Veulenaren hun herinneringen aan de laatste dagen voor de bevrijding op laten tekenen. Het boek was een inspiratiebron voor Kees de Weert om de viering van 75 jaar bevrijding van Veulen op een bijzondere manier aan te pakken. In het weekend van 15 september 2019 wordt aan inwoners en andere belangstellenden de gelegenheid geboden per huifkar een belevingstocht langs markante plekken in het dorp te maken.

De deelnemers worden meegenomen naar de dag dat Veulen geëvacueerd moest worden omdat het dorp midden in de frontlinie kwam te liggen. Onderweg komen enkele verhalen uit het boek tot leven middels een kort toneelspel.

Voor dit evenement zijn vrijwilligers nodig, zoals toneelspelers, figuranten, decorbouwers en vertellers. Iedereen die betrokken wil zijn bij dit historische evenement kan zich melden bij Erna Jacobs via e-mail hansernajacobs@gmail.com of via telefoon 06-20190676.


Geen treinen op Maaslijn

Venray | Op woensdag 12 en donderdag 13 september rijden er na 21.00 uur geen treinen op de Maaslijn tussen Nijmegen en Cuijk.

In verband met Project Vervanging Treinbeveiliging door ProRail wordt er de komende tijd aan de Maaslijn gewerkt. Tijdens deze werkzaamheden rijden er op delen van de Maaslijn dan geen treinen. Op 12 en 13 september wordt er gewerkt tussen Nijmegen en Cuijk. Arriva zet vanaf 21.00 bussen in tot einde dienst. Arriva rijdt op het traject tussen Roermond en Cuijk, dus ook in Venray, gewoon met de trein.

Voor het vervoer met een vervangende bus heeft de reiziger een geldig vervoerbewijs nodig zoals bijvoorbeeld een OV-chipkaart. Je moet hiermee ingecheckt zijn bij het station waar vandaan je vertrekt en weer uitchecken op het station van bestemming. In verband met de inrichting van de bus is het meenemen van fietsen helaas niet mogelijk.

Reizigers dienen rekening te houden met een langere reistijd. Bestaande aansluitingen kunnen niet gegarandeerd worden. De dienstregeling van het vervangende busvervoer kun je bekijken viaarriva.nl/limburg. Arriva adviseert reizigers vooraf hun reis te plannen via de Arriva-app of in de reisplanner op arriva.nl.

Meer informatie over het treinvervangend vervoer is te vinden op de website van Arriva. Daar wordt ook over de komende buitendienststellingen gecommuniceerd. Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op de website van Prorail: www.prorail.nl/nieuws/prorail-vervangt-treinbeveiliging-noordelijke-maaslijn.


Informatieavond EHBO en jongeren

Venray | EHBO is belangrijk. Niet alleen voor volwassen, maar ook zeker voor kinderen en jongeren. Een ongeluk in de speeltuin of thuis zit immers in een klein hoekje. Tijdens een informatieavond worden jongeren bijgepraat op het gebied van EHBO.

Tijdens deze avond wordt bijvoorbeeld het handelen bij een bloedneus behandeld. De jaarlijkse cursus EHBO voor jongeren vindt plaats op maandag 17 september. Tijdens deze voorlichtingsavond wordt het belang van EHBO duidelijk gemaakt. Alle jongeren en kinderen tussen de 8 en 16 jaar oud zijn van harte welkom om de avond bij te wonen.

De informatieavond begint om 19.00 uur in de Clockert, Bergweg 4 in Venray. Op de parkeerplaats is een trap naar de kelder, daar is de Venrayse locatie van het Rode Kruis te vinden.

Opgeven voor de informatieavond kan nu al via de mail. Ook mensen die graag meer informatie willen hebben, kunnen terecht bij Olga Gretener via jongerenvenray@rodekruis.nl of 06-50730116.